Universitatea Babeș-Bolyai a semnat contractul de finanțare cu ADR NV pentru implementarea proiectului: Restructurare, reabilitare, modificări interioare și schimbare de destinație Corp C2 din hotel în spatii de învățământ

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a semnat la data de 09.10.2024 contractul de finanțare pentru proiectul Restructurare, reabilitare, modificări interioare și schimbare de destinație Corp C2 din hotel în spatii de învățământ, depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, apelul de proiecte PRNV/99/PRNV_P6/OP4/RSO4.2/PRNV_A22 – PRNV/2023/623/1 – Dezvoltarea infrastructurii educaționale în învățământul universitar. Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de dezvoltarea unei infrastructuri educaționale moderne și performante prin îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii educaționale de la nivelul beneficiarului Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca ca rezultat al reabilitării, restructurării, refuncționalizării și echipării clădirii de pe str. General Traian Moșoiu, nr. 10-12 , prin crearea de spații de învățământ și funcțiuni administrative a construcției existente.

Proiectul îşi propune valorificarea potențialului unei clădiri cu o suprafață construită de 1743 mp, aflata in gestiune proprie, prin lucrări de restructurare, reabilitare, realizare de modificări interioare, modernizare și prin dotarea spatiilor in vederea înființării de amfiteatre, săli de seminar etc. Prin refuncționalizarea acestei clădiri va creste dimensiunea spațiului didactic ce va putea fi pus la dispoziția studenților, iar studenții vor beneficia astfel de condiții de studiu atractive si vor fi mult mai motivați sa continue si sa finalizeze studiile universitare. Investițiile propuse prin proiect, indispensabile creării unui mediu educațional stimulativ, au ca scop creșterea capacității si performantei instituționale a beneficiarului Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca de a furniza servicii educaționale calitative si relevante unui număr și mai mare de studenți.

Obiectivul proiectului contribuie în mod direct la atingerea obiectivului specific 4.2 al Priorității 6, respectiv „Îmbunătățirea accesului egal la servicii de calitate și incluzive în educație, formare și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online” prin faptul ca, prin investiția în infrastructura propusă, se asigură condițiile necesare, de calitate și incluzive desfășurării procesului de predare, inclusiv formarea la distanță și online, și activităților conexe acestuia. Acest demers generează valoare adăugată atât adresată studenților, cât si instituției, dar si municipiului Cluj-Napoca si regiunii Nord-Vest, care vor valorifica potențialul studenților – în fapt cea mai de preț resursa pentru dezvoltarea durabila. Investițiile în dezvoltarea infrastructurii educaționale în învățământul universitar contribuie la asigurarea accesului la medii de învățare care sprijină dezvoltarea personală, coeziunea socială și dezvoltarea sustenabilă. Pe termen lung, se urmărește crearea unui spațiu al învățământului superior incluziv, inovator, interconectat și atractiv, iar pe termen scurt atenția este orientată către intensificarea implicării universităților în societate, creșterea finanțării educației, intensificarea digitalizării educației și creșterea rolului acesteia în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (SDGs), până în 2030.

Valoarea totală a proiectului este de 32.855.946,41 lei. Valoare eligibilă nerambursabilă din partea UE este de 16.184.295,71 lei, Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 15.536.923,89 lei.

Perioada de implementare a proiectului este 9.10.2024 -8.06.2025.

Cod SMIS: 304725

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.