UBB celebrează Ziua Culturii Naționale

15 ianuarie 2025

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) reafirmă și subliniază importanța dimensiunii culturale în definirea ideii de Universitate. Un semn simbolic în acest sens îl reprezintă deja imaginea-logo a UBB care afirmă importanța Tradiției și a Excelenței prin Cultură, Știință și Inovație din 1581. Istoria plurală și complexă a instituției noastre își găsește momentele de referință și criteriile definitorii în articularea continuă dintre acești trei termeni esențiali. Pentru prezent și viitor, Platforma Umanistă, document elaborat de comunitatea UBB și făcut public în anul 2023, afirmă cu tărie că, în lumea contemporană, componenta umanistă din fiecare domeniu de cunoaștere are un rol esențial de jucat. Credem în acest sens că fiecare domeniu de cunoaștere conține o fundamentală componentă culturală și că Ideea de Universitate pentru prezent și viitor trebuie să revitalizeze relația între domenii și discipline, continua lor comunicare și îmbogățire reciprocă, necesitatea explorării și a producției de noi cunoștințe, într-un demers formator partajat şi deschis către toţi, precum și susținerea artei și a creației culturale ca forme de explorare a imaginației și a percepției, într-un  orizont incluziv, de gândire critică și valori democratice. Cultura modifică viziuni, creează discernământ și protejează valorile etice și democratice ale unei societăți deschise și dialogice.

În acest orizont, UBB își propune să fie organizator, co-organizator sau partener la cele mai importante evenimente culturale la nivel local, dar și național, oferind constant comunității academice, dar și sferei publice locale experiențe culturale și artistice semnificative.

Anul 2025 începe în acest sens cu două evenimente de marcă organizate în cadrul UBB:

  • deschiderea către public a spațiului Lapidarium;
  • lansarea în foaierul Colegiului Academic a spațiului Contemporar, un spațiu pilot de cercetare, dialog, cunoaștere și expunere dedicat scenei de artă contemporană din Cluj, România. Inițiat de Centrul Cultural Clujean și de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, spațiul este un teren de testare pentru proiectul emblematic Centrul European de Artă Contemporană.

De-a lungul acestui an și în colaborare cu instituțiile culturale locale și naționale, atât din sectorul public, cât și din sectorul independent, UBB Cultural va organiza evenimente și spectacole, va curatoria expoziții și va facilita accesul publicului la dezbateri și dialoguri, într-un spectru larg de manifestări. Publicul va avea șansa unor întâlniri cu artiști de prim rang din domeniul muzicii (Tatiana Lisnik, Adela Zaharia, George Petean), va putea vizita expoziții și audia concerte despre relația dintre tradiție și contemporan pornind, spre exemplu, de la cântecele populare culese în Transilvania de Bela Bartok, prelucrate jazz de un grup de artiști condus de pianistul Lucian Ban sau în formula muzicii camerale într-un concert-dezbatere cu pianista Ana Silvestru. Vor fi de asemenea deschise către public spectacole speciale de teatru, explorări ale artei performative, discuții culturale și de promovare a științei etc. De asemenea UBB își asumă rolul de protejare, activare și îmbogățire a patrimoniului cultural prin crearea unei țesături de spații la nivelul orașului Cluj-Napoca, dar și în extensiile UBB care să facilitize articularea directă și bogată a culturii cu știința și inovația pentru prezent și viitor.

Un An Cultural minunat tuturor!

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444  de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de opt ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.