
30 aprilie 2025
Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Muzeul Virtual și Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, organizează evenimentul „Universul cromatic al sinagogilor din Transilvania”.
Manifestarea este rezultatul colaborării dintre Muzeul Holocaustului și Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Elevii, îndrumați de doamnele profesoare Ioana Morar, Maria Costea și Ionela Moscovici, vor oferi publicului o gamă variată de reprezentări grafice inspirate din pictura murală, sculptura și arhitectura sinagogală transilvăneană.
În Ardeal se găsește un număr semnificativ de sinagogi mari, cu aspect monumental. Din punct de vedere arhitectural, apartenența Transilvaniei la Europa Centrală se reflectă în prezența elementelor baroce, maure și austriece. Multe dintre aceste sinagogi sunt bogat decorate în interior cu picturi murale, vitralii și mobilier sculptat. Principalele motive artistice se inspiră din simbolurile centrale ale Iudaismului, precum steaua lui David, tablele Legii sau menorah.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 7 mai 2025, de la ora 12:00, la Muzeul Holocaustului (strada Croitorilor, nr. 13, etaj 1, Cluj-Napoca).
Expoziția, cuprinzând materialele grafice create de elevi, va putea fi vizitată în perioada 8-23 mai, de luni până vineri, între orele 12:00-15:00, la sediul muzeului. Exponatele vor fi prezentate publicului și cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, care va avea loc în 17 mai, între orele 18:00-24:00.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.