Rolul muzeelor universitare în societatea contemporană – educație prin cultură, primul dintr-o serie de evenimente dedicate evaluării și promovării patrimoniului universitar

18 iulie 2025

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, vă invită miercuri, 23 iulie 2025, la un eveniment de marcă organizat în cadrul proiectului „Rețeaua Națională a Muzeelor Universitare (ReNaMUNI)”, finanțat de Ministerul Educației și Cercetării.

Evenimentul deschide seria manifestărilor dedicate evaluării și promovării patrimoniului universitar, în întreaga sa diversitate – de la muzee și galerii de artă, până la arhive și colecții documentare.

În acest context, miercuri, 23 iulie 2025, începând cu ora 12:00, va avea loc conferința cu titlul „Rolul muzeelor universitare în societatea contemporană – educație prin cultură”, susținută de Claudia Popescu, muzeograf, doctor în arte vizuale, reprezentant al Centrului Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (Muzeul Școlii de Arhitectură).

Evenimentul se va desfășura în sala UBBArtHall (Calea Moților nr. 11, sala 300) și va oferi prilejul unei dezbateri academice privind: profilul muzeului universitar, modalitățile adecvate de valorificare a patrimoniului material și imaterial, actualitatea și mizele culturale ale acestor instituții în societatea contemporană.

Participarea este liberă, iar publicul interesat este invitat să contribuie la dialogul despre rolul educației prin cultură în mediul universitar.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.