Administrație, patrimoniu național și educație în context european

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca alături de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara, Prefectura județului Hunedoara, Primăria comunei Baru, Școala de agenți de poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca și Școala Gimnazială Petros, comuna Baru, au organizat în perioada 8-10 mai 2017 la baza de agrement a UBB de la Baru (județul Hunedoara), conferința și masa rotundă ,,Administrație, patrimoniu național și educație în context european.

Mai multe cadre didactice, studenți și elevi de la instituțiile menționate, împreună cu prefectul județului Hunedoara Ing. Kiszely Fabius Tiberius, Comisar-șef dr. Liviu Gabriel Dumitru (Inspectorul șef al IPJ Hunedoara), Daniel Răducanu (Primarul comunei Baru), au susținut prelegeri și s-au organizat ateliere de lucru pe două teme majore: Patrimoniul cultural-național. Cunoaștere, protejare, restaurare, promovare și Administrația și educația în slujba comunității: colaborarea între instituțiile de învățământ, administrația locală și instituțiile de ordine publică.

De asemenea, cu ocazia zilei de 9 mai, pentru a marca 140 de ani de la proclamarea Independenței de stat a României și Ziua Europei, s-au depus coroane de flori la Monumentul eroilor din centrul comunei Baru iar studenții și elevii au organizat o sesiune științifică și un spectacol cultural-artistic. Manifestarea a prilejuit participanților vizitarea unor locuri și monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul național: casa memorială a lui Avram Iancu de la Vidra de Sus, Panteonul de la Țebea, bisericile de la Sântămăria Orlea și Densuș, castelul Huniazilor de la Hunedoara și cetatea Devei. S-a evidențiat o dată în plus importanța unor asemenea activități comune între mai multe instituții cu responsabilități în domeniul educației tinerilor și adulților, în ceea ce privește patrimoniul cultural-național și administrația publică locală. UBB a fost reprezentată de Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, (prorector) și de doamna Lia Cismaș (Șef Serviciu Arhivă, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar) alături de 15 studenți și doctoranzi.

DSC08205DSC08325 DSC08335 DSC08360 DSC08450