Interviurile UBB Excelenţă/BBU Interview for Scientific Excellence

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB/BBU) este o universitate comprehensivă, valorizând deja contribuţiile academice la toate nivelurile:

 • cercetare;
 • educaţie;
 • servicii către comunitate;
 • administraţie, prin premii anuale (ex. ştiinţifice şi didactice) şi prin promovarea la nivel public a propriilor angajaţi de marcă (ex. profesorul săptămânii).

Într-o universitate de tip world-class, avantajul competitiv la nivel internaţional este menţinut de profesionişti de marcă. La UBB aceştia formează un colegiu invizibil/virtual de excelenţă, definit prin faptul că membrii săi, fiecare în domeniul de referinţă, joacă în liga excelenţei internaţionale.
În acest context „Interviurile UBB Excelenţă” – realizate de Prorectorul UBB pentru Cercetare, Competitivitate, Excelenţă şi Publicaţii Ştiinţifice – completează celelalte demersuri menţionate mai sus, care valorizează deja contribuţiile academice ale comunităţii UBB, propunându-şi să profileze personalul UBB care contribuie direct la competitivitatea/excelenţa internaţională a UBB. În cadrul interviului vom invita profesionişti din UBB:

 • cu publicaţii în reviste internaţionale influente (Nature/Science/Top 10 publicaţii Web of Science din domeniu) şi la edituri internaţionale de prestigiu (ex. autor/co-autor a unor lucrări ştiinţifice publicate de edituri de rangul Oxford University Press);
 • câştigători, în calitate de directori, ai unor granturi internaţionale majore (ex. European Research Council/ERC, granturi internaţionale de peste 1000000 Euro etc.);
 • câştigători ai unor premii ştiinţifice internaţionale de referinţă în domeniu. Interviurile vor fi în limba română şi engleză (unele vor fi traduse şi în limbile maghiară şi germană).

BBU Interviews for Scientific Excellence feature leading BBU scientists and their key international publications, grant, and awards.

Alexandru Lupan – chimist, lector la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică

 1. Întrebare Daniel David:

 Vă rog să vă faceţi o scurtă prezentare.

 Răspuns:

Mă numesc Lupan Alexandru și sunt lector la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică. Domeniul meu de interes este modelarea moleculară, respectiv calcule de structură electronică a căror gamă largă de aplicabilitate poate să ofere răspunsuri valoroase în diverse ramuri ale chimiei. Experiența mea în domeniu se centrează pe modelarea moleculară a compuşilor de tip cluster (în special borani, metalaborani şi clusteri de germaniu), calixarene, interacţiunea proteinelor cu metale şi compuşi ai metalelor precum cisplatinul, situsuri active ale unor enzime (lacază, sulfit reductază, superoxid reductază), biopolimeri (polipeptide, acid polilactic) şi complecşi ai metalelor cu activitate biologică.

 1. Întrebare Daniel David:

Vă rog să ne faceţi o scurtă prezentare a realizării academice care a prilejuit acest interviu.

Răspuns:

În ultimii șase ani activitatea mea de cercetare s-a concentrat în mare măsură pe calcule de structură electronică asupra unor sisteme de clusteri anorganici (de la borani la clusteri metalici), proiecte sprijinite financiar atât de către UBB, prin intermediul unui grant GTC cât și de UEFISCDI prin intermediul unui grant de tânără echipă urmat, anul acesta, de un grant PCE. Rezultatele obținute în ultimii 6 ani au fost publicate în numeroase reviste de top ale domeniului (aproape 50 de articole în reviste Q1 și Q2 conform impactului, dintre care aproape o treime în revistele cele mai de tradiție ale domeniului – Dalton Transactions și Inorganic Chemistry). Realizarea academică care a prilejuit acest interviu este un articol în Coordination Chemistry Reviews (F.I. 13,32), care este revista nr. 1 în lume în domeniul chimiei anorganice.

 1. Întrebare Daniel David:

 De ce aţi ales UBB?

 Răspuns:

M-am născut și am copilărit în Cluj, mi-am făcut studiile în Cluj și deși am petrecut trei ani de postdoc în Franța precum și stagii de cercetare în SUA, am stabilit relații de colaborare și în alte țări, însă atmosfera din orașul Cluj-Napoca mi se pare cea mai potrivită așa că am ales să ‘continui’ studenția devenind la rândul meu cadru didactic.

 1. Întrebare Daniel David:

Care sunt planurile academice de viitor?

Răspuns:

Fiind lector abia de anul acesta, trebuie să mă concentrez pe ‘antrenamentul’ în ceea ce privește activitatea didactică. Reușind să câștig și proiecte de echipă am reușit să reunesc o echipă de câțiva tineri cercetători care însă trebuie dezvoltată în continuare. Doresc de asemenea să dezvolt mai multe relații de colaborare cu alți cercetători.

 1. Întrebare Daniel David:

Un scurt mesaj către comunitatea UBB?

 Răspuns:

În primul rând țin să menționez că mă simt onorat să continui activitatea ca membru al acestei comunități. Consider că activitatea de cercetare și mai ales tinerii cercetători aflați la început de drum în carieră ar trebui sprijiniți mai mult (și asta o spun din perspectiva faptului că eu tocmai ce nu mai sunt ‘tânăr’). De asemenea procedurile birocratice interne ar trebui simplificate la maxim astfel încât productivitatea științifică să nu aibă de suferit.

 

Legătură spre pagina academică personal:

https://www.researchgate.net/profile/Alexandru_Lupan2

http://www.researcherid.com/rid/A-3142-2012

 

 

Toate articolele din categoria
Excelență în cercetare