Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România în vizită la UBB

7 noiembrie 2023

 

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, a primit marți, 7 noiembrie 2023, vizita Excelenței Sale, doamna Willemijn van Haaften, noul ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România, însoțită de consulul onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Cluj-Napoca, dl. Wouter Reijers.

Discuțiile au început cu analiza funcționării Centrului Cultural al Regatului Ţărilor de Jos  din cadrul UBB, care deservește întreaga comunitate clujeană și transilvană. S-au analizat și s-au propus modalități concrete de dezvoltare a relațiilor educaționale (care deja funcționează foarte bine în cadrul programelor Erasmus), de cercetare-devoltare-inovare (unde există deja proiecte europene comune) și de relație cu mediul socio-economic din Regatul Ţărilor de Jos.

Doamna ambasador a fost interesată de istoria UBB și de funcționarea mediului academic românesc, pentru a facilita dezvoltarea unor relații bidirecționale mai active între UBB și mediul academic românesc pe de o parte și mediul academic din Regatul Ţărilor de Jos pe de altă parte.

Toate proiectele discutate și planurile stabilite vor fi monitorizate prin întâlniri viitoare.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.