
2 noiembrie 2023
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, l-a avut oaspete pe Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în România, domnul Özgür Kıvanç Altan, însoțit de Consulul Onorific al Republicii Turcia în Cluj-Napoca, Vasile Andrei Vita, și de reprezentanți ai mediului academic (unii aflați în stagiu de lucru la UBB).
Discuțiile au analizat inițial colaborările academice, observându-se parteneriate excelente la nivel educațional între UBB și diverși actori academici din Turcia, dar și nevoia de stimulare a colaborărilor la nivelul cercetării-dezvoltării-inovării și a relației inovative cu mediul socio-economic (ex. prin implicarea companiilor din Republica Turcia). De asemenea, s-a discutat despre rolul mediului academic în noile dezvoltări mai largi privind cooperările dintre Republica Turcia și România (ex. proiectul celor trei mări, NATO etc.), Republica Turcia fiind în prezent unul dintre partenerii economici principali ai României din afara Uniunii Europene.
În final, accentul s-a pus pe dezvoltarea Institutului de Turcologie al UBB, remarcându-se realizările de până acum și modul în care acestea pot fi îmbogățite în viitor (ex. inclusiv prin implicarea mai puternică a lectoratelor de limbă și civilizație turcă).
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.