Ambasadorul Ucrainei în România în vizită la UBB

15 iulie 2024

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. psih. Daniel David, l-a primit în vizită pe Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, E.S. Dl. Prokopchuk Ihor.

Ambasadorul a dorit să mulțumească personal UBB pentru sprijinul oferit mediului academic din Ucraina în contextul războiului, UBB fiind universitatea din România care a implementat rapid primele mecanisme de suport divers (ex. pentru studenți și familiile lor și personalul angajat în universități; suport  de asistență socială în situații de criză, incluzând transport/hrană/locuințe, suport academic, suport de consiliere psihologică, suport pentru cursuri de limbă română, suport pentru consiliere în carieră etc.), dând astfel tonul în țară și influențând pozitiv unele răspunsuri similare la nivelul unor organizații academice naționale și internaționale din care UBB face parte.

Discuțiile au vizat de asemenea planuri pentru cooperări academice viitoare, inclusiv planuri concrete noi pentru susținerea comunității ucrainene din România, incluzând refugiații, dar și pentru susținerea comunității românești din Ucraina. De asemenea, în continuarea întâlnirii s-au discutat experiențe și practici posibil utile Ucrainei privind aderarea României la Uniunea Europeană, cu participarea profesorului UBB Vasile Pușcas, fost negociator-șef al României pentru Uniunea Europeană.

Din partea UBB au mai participat profesorii Sergiu Mișcoiu, Alexandra Muțiu, Ioan Herbil și Vasile Pușcaș, iar din partea ambasadei domnii Boris Pătraș (diplomat) și Vasile Ruscovan (antreprenor de etnie ucraineană).

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.