Bootcamp de ideație & networking – pentru sprijinirea participării în programul Horizon Europe – Health

28 februarie 2023

 

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Centrul Suport Orizont 2020-UBB (CeSO 2020-UBB), Primăria Cluj-Napoca şi Clusterul de Educație au organizat recent un eveniment unic în efortul său de a stimula cercetarea, dezvoltarea şi inovația în Cluj-Napoca.

Bootcamp-ul de ideaţie și networking pentru cercetători, cadre didactice și studenți doctoranzi a atras peste 85 de participanți din trei universități importante din Cluj-Napoca: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Scopul evenimentului a fost de a ajuta participanții să parcurgă etapele unui proces de ideație și să aplice cunoștințele dobândite în diverse contexte, precum scrierea de proiecte pentru competiţiile din programul Horizon Europe sau pentru alte programe de cercetare şi inovare internaţionale. Organizatorii și-au propus să încurajeze colaborarea între mediul academic și mediul privat prin intermediul Centrului Suport 2020-UBB și a evenimentelor de networking.

Bootcamp-ul a fost deschis de către prof. univ. dr. Dan Lazăr, coordonatorul proiectului CeSO 2020-UBB (Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020) care a explicat viziunea și misiunea proiectului, iar doamna Emilia Botezan, coordonatoarea biroului de Relații Externe și Investitori din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a ținut un discurs de bun venit. Primăria Cluj-Napoca a fost gazda evenimentului, în efortul de a stimula cercetarea, inovarea și transferul cercetării către piață. Aceasta este o dovadă clară a angajamentului Primăriei pentru inovație și dezvoltare, prin promovarea unui mediu de inovare care să asigure dezvoltarea comunității și a parteneriatelor între actorii din ecosistemul clujean de inovare.

Evenimentul s-a desfășurat într-un spațiu de co-creație sub umbrela StartupCity Cluj-Napoca, gândit ca un loc de întâlnire și de colaborare între cercetători, studenți și antreprenori, unde se poate dezvolta inovația prin conexiunile și colaborările dintre aceste grupuri.

Primăria Cluj-Napoca și-a asumat misiunea de a promova inovația și de a facilita crearea unui ecosistem favorabil pentru startup-uri și afaceri inovatoare, care să utilizeze cunoștințele și tehnologiile noi dezvoltate în mediul academic. Acest lucru este esențial pentru a dezvolta economia locală și pentru a îmbunătăți viața cetățenilor prin inovație și tehnologie.

Bootcamp-ul de ideație și networking pentru cercetători, cadre didactice și studenți doctoranzi din domeniul sănătății și domenii complementare a fost o oportunitate excelentă pentru participanți de a se conecta cu alte persoane cu interese similare, de a-și dezvolta abilitățile de gândire inovativă și de a colabora în vederea dezvoltării de soluții inovatoare în domeniul sănătății. Prin acest proiect, organizatorii și-au propus să încurajeze colaborarea între mediul academic și mediul privat, folosind evenimentele de networking, să sprijine dezvoltarea de idei noi și inovatoare în domeniul sănătății şi să ajute la scrierea şi depunerea unui număr cât mai consistent de proiecte în competiţiile europene din programul Horizon Europe.

Evenimentul s-a desfășurat după următorul program:

14:00 Introducere și scopul bootcamp-ului – prof. univ. dr. Dan Lazăr, Emilia Botezan

14:30 Generare de idei – teamwork

16:45 Validare idei – schimb echipe

17:45 Consolidare idei – teamwork

18:30 Prezentare idei (pitching)

19:30 Jurizare, premii

19:45 Networking

Cu o abordare integrată și multidisciplinară a problemelor din domeniul sănătății, evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a învăța cum să-și dezvolte ideile și cum să le pună în aplicare în diferite contexte, prin scrierea şi depunerea de proiecte de cercetare-inovare, care să conducă la dezvoltarea de noi produse și servicii inovatoare.

Participanții au fost încurajați să lucreze împreună și să împărtășească experiențe și cunoștințe într-un mediu stimulativ de învățare și networking.

Evenimentul a fost considerat un succes de către participanți și organizatori, iar din această perspectivă, organizatorii evenimentului au subliniat faptul că intenționează să organizeze și alte evenimente similare în viitor, pentru a continua să sprijine cercetarea și inovația și pentru a încuraja colaborarea între mediul academic și mediul privat.