
Universitatea Babeș-Bolyai, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, instituie bursa David Prodan.
Bursa David Prodan constituie o recompensă morală și materială pentru cercetătorii români și străini care s-au remarcat în domeniile Istorie medievală și modernă și mai ales au realizat lucrări științifice originale, care valorifică documente de arhivă și se înscriu pe direcțiile și temele cultivate de-a lungul carierei științifice de profesorul și istoricul David Prodan.
Această bursă se acordă trimestrial pe baza unui proces de selecție a candidaților, care își depun candidatura la competiţia organizată la nivelul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU) din cadrul UBB.
În vederea evaluării, candidații vor depune un dosar care să conțină următoarele
documente:
- Scrisoare de intenție privind participarea la concurs, cu descrierea proiectului de cercetare propus a se derula (și) pe durata șederii la Cluj-Napoca (circa 1 500 de cuvinte)
- Curriculum Vitae, activitatea profesională și lista de lucrări
- Lucrarea științifică reprezentativă pentru domeniile menționate anterior în format fizic și/sau electronic (se acceptă doar cărți și/sau articole deja publicate, nu se iau în considerare lucrările ce se află în curs de tipărire).
- O recomandare de la conducătorul instituției unde este afiliat sau de la o personalitate din domeniul istoriografiei
Bursa David Prodan constă în:
- asigurarea cazării gratuite în apartamentul/casă memorială de pe str. David Prodan nr.1 pentru o perioadă de 4-10 săptămâni,
- accesul gratuit la biblioteca documentară din acest imobil,
- facilitarea accesului gratuit la infrastructura de cercetare specifică și la celelalte biblioteci specializate din cadrul UBB,
- asigurarea contactelor științifice cu resursa umană din cadrul UBB și CST,
- oferirea unui spațiu de publicare a rezultatelor proiectului cercetării în publicațiile UBB și/sau ale Centrului de Studii Transilvane (după parcurgerea formalităților de peer-review specifice fiecărei publicații).
- În funcție de fondurile atrase de UBB sau CST pentru acest program de burse prin sponsorizări interne sau externe, bursierului i se poate atribui și o diurnă în lei (RON) pentru întreaga perioadă petrecută la Cluj-Napoca, dar care nu va depăși însă cuantumul salariului minim pe economie din acel moment, și care se înmânează bursierului cu prilejul începerii stagiului de bursă.
– Bursierul are obligația de a se întâlni periodic cu specialiștii din cadrul UBB și CST pentru consultări și pentru a prezenta progresul cercetării, precum și obligația de a susține minim o conferință publică pe durata stagiului, la o dată stabilită în comun de bursier și Comitetul științific de acordare a burselor.
Mai multe detalii despre bursa David Prodan puteți consulta versiunea în limba română aici , iar varianta în limba engleză aici EN Regulament Bursa Prodan 2018.