10 octombrie 2024
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) participă la un nou proiect Horizon Europe pentru transformarea dialogului social în turism și ospitalitate.
La începutul lunii ianuarie 2025 se va lansa FUTOURWORK, un proiect ce își propune să transforme viitorul muncii în turism și ospitalitate prin studierea și luarea în considerare a preocupărilor tot mai mari legate de munca pe platformă, de precaritatea locurilor de muncă și de bunăstarea lucrătorilor, promovând un dialog social incluziv. Această inițiativă ambițioasă urmărește să aducă schimbări sistemice în modul în care sunt tratate problemele muncii în această industrie. Turismul și ospitalitatea reprezintă un domeniu economic esențial în Europa, angajând 13 milioane de persoane (11,7% din totalul locurilor de muncă), cu o proporție ridicată de femei, migranți și tineri, și înregistrează un deficit alarmant de 1,2 milioane de locuri de muncă vacante.
Condus de Universitatea Westminster (Regatul Unit), FUTOURWORK reunește un consorțiu dinamic format din opt parteneri din șase țări: CoLABOR (Portugalia), Universitatea Lusófona (Portugalia), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (România), The American College of Greece (Grecia), Universitatea Dalarna (Suedia), Institutul de Cercetare Zangador (Bulgaria) și Equality in Tourism International (Regatul Unit).
Proiectul va implica direct muncitori, angajatori și organizații implicate în dialog social printr-o gamă variată de activități de cercetare, inclusiv sondaje, interviuri, narațiuni provocate și contexte de învățare derivate din dialogul diverselor părți cointeresate. FUTOURWORK va dezvolta un indice al bunăstării lucrătorilor pentru evaluarea industriei, un documentar care prezintă poveștile lucrătorilor din turism și ospitalitate, precum și o platformă de observare care să ofere un punct unic de acces pentru drepturile lucrătorilor și să faciliteze discuțiile continue între părțile co-interesate. Aceste inițiative vor contribui semnificativ la cunoașterea științifică, vor crește gradul de conștientizare publică și vor promova schimbări de politici care să îmbunătățească condițiile de muncă în turism și ospitalitate.
FUTOURWORK este un proiect ce va dura 3,5 ani și va aduce îmbunătățiri semnificative în modul în care lucrătorii din turism și ospitalitate se implică în procese de dialog social pentru a dezvolta un viitor mai echitabil și durabil pentru angajații europeni din sfera serviciilor de turism și ospitalitate.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.