Cea de-a doua competiție a planurilor de afaceri inovative, organizată în cadrul proiectului POCU/380/6/13/123793, „Cercetător, viitor antreprenor – Noua Generație”

Cea de-a doua competiție a planurilor de afaceri de echipă, organizată în cadrul proiectului POCU/380/6/13/123793,  „Cercetător, viitor antreprenor – Noua Generație”, s-a desfășurat în data de 23 aprilie 2021. Prin intermediul acestei competiții s-a dorit încurajarea participării și excelarea în cercetare și în antreprenoriat a doctoranzilor și a cercetătorilor postdoctorat.

Ca un apogeu al celor 12 luni de cursuri de formare a competențelor antreprenoriale, sesiuni de consiliere și cursuri de formare psihopedagogică, competiția a oferit ocazia perfectă doctoranzilor și postdoctoranzilor să creeze, argumenteze și își valideze ideile planurilor de afaceri.

La competiție au avut ocazia să participe cei 32 de studenți doctoranzi și cercetători postdoctoranzi înscriși în cadrul proiectului, concurând pentru cele 3 premii care au fost acordate echipelor mixte de doctoranzi și cercetători postdoctorat respectiv: premiul I  – în valoare de 30.000 lei, premiul II – în valoare de 20.000 lei și premiul III – în valoare de 10.000 lei.

După prezentarea ideilor de afaceri și analiza acestora, dintre cele 7 echipe înscrise, comisia a decis care au fost cele 3 echipe câștigătoare, și anume: premiul I – CareSmart, premiul II – Inokinetic ReHub și premiul 3 – LTP.

Premiată cu locul I, echipa CareSmart  a propus dezvoltarea unei brățări și aplicații de monitorizare și atenționare a sănătății vârstnicilor, care va furniza datele culese spre analiză către medicii de specialitate. Printre caracteristicile brățării medicale enumerăm monitorizarea permanentă a beneficiarului – ritmul cardiac, pulsul, temperatura corpului, nivel de saturație cu oxigen, localizarea, detector de mișcare (ex: mișcare bruscă – cădere, lipsa mișcării etc), număr de pași, „mood detection” (dacă face AVC și nu vorbește normal), răspunsul la alarmele brățării (ex: luat medicamente la ore fixe, programare la medic etc). Datorită monitorizării permanente, algoritmul aplicației va modela continuu și va îmbunătăți profilul beneficiarului.

Situat pe locul II, Inokinetic ReHub și-a propus să combată postura greșită și petrecerea unui timp lung la birou prin oferirea de servicii de servicii de reabilitare, fitness/wellness de înaltă calitate firmelor de tip Office. Față de exercițiul convențional, Inokinetic ReHub propun un sistem de senzori conectați care vibrează în momentul în care sesizează o abatere de la postura corectă. Pe lângă aceasta, oferta de fitness propune integrarea exercițiilor la locul de muncă prin utilizarea gamificării și prin 100 de programe de exerciții și fitness orientate spre conexiunea creier-corp.

Proiectul care a câștigat premiul III este LTP, o platformă online creată pentru a oferi cadrelor didactice, părinților și specialiștilor care lucrează atât cu elevi neurotipici, cât şi cu elevi cu Cerințe Educative Speciale (CES) resurse alese atent de către specialiști pentru a facilita dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a tuturor copiilor. Aceste resurse constau în materiale educaționale și terapeutice, de la fișe de lucru adaptate și captivante pentru elevi, până la jucării, instrumente de evaluare, materiale informaționale, consiliere, consultanță și traininguri pe problematică dezvoltării armonioase a copilului, parenting și incluziune școlară și socială.

Scopul competiției a fost cel de a dezvolta competențele antreprenoriale și pe cele de lucru în echipă, de a încuraja grupul țintă să elaboreze planuri de afaceri inovative cu aplicabilitate în mediul privat, în special în entități din sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI sau în administrația publică locală sau centrală și de a dezvolta o colaborare propice între studenții doctoranzi și cercetătorii post-doctorat care, în timp, vor putea evolua în crearea unor cercetări valoroase pentru mediul academic și pentru mediul de afaceri.

Planurile inovative de afaceri au fost evaluate ținând cont de criterii precum: caracterul inovativ al planului de afaceri comun, potențialul de a genera slujbe noi, efecte asupra mediului și protecția mediului, fezabilitatea ideii de afaceri, viabilitatea financiară, încadrarea planului în domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI 2014-2020 și încadrarea planului în sectoare economice cu potențial competitiv conform SNC 2015-2020. Cele trei planuri de afaceri câștigătoare s-au înscris în domeniile de specializare inteligentă: tehnologia informației și a comunicațiilor, spațiu și securitate și sănătate.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este 6,976,716.95 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European este de 6,770806.28 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni (24.05.2019 – 23.05.2022). Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Contact: Manager de proiect – Prof. Univ. Dr. Hosu Ioan, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca http://cercetator_antreprenor.granturi.ubbcluj.ro.