Cea de-a IX-a ediție a simpozionului internațional ICTMD-SEE, organizată la UBB

9 octombrie 2024

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Academia Română – filiala Cluj, Ansamblul Folcloric Studențesc Mugurelul, Institutul Arhiva de Folclor, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația Folclorică Transilvania, organizează cea de-a IX-a ediție a simpozionului științific al grupului de studiu din sud-estul Europei (SEE) al Consiliului Internațional pentru Muzică și Dans Tradițional (ICTMD). Evenimentul va avea loc în perioada 21-25 octombrie 2024 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 2).

Simpozionul este dedicat specialiștilor în etnomuzicologie și etnocoreologie și va aduce la Cluj-Napoca pentru prima dată acest prestigios grup de studiu pe tematica patrimoniului imaterial din sud-estul Europei. Aproximativ 50 de specialiști în etnomuzicologie și etnocoreologie din sud-estul Europei vor participa la eveniment, contribuind la dezbateri și prezentări privind următoarele teme:

  • Moștenirea în materie de muzică și dans în Europa de Sud-Est: muzee, colecții, arhive și drepturi de autor;
  • Integrarea dansului și/sau a muzicii tradiționale din sud-estul Europei în spectacolele artistice: abordări vechi și noi pentru adaptarea tradiției locale în scenă;
  • Modurile și contextele de transmitere a tradițiilor în materie de muzică și dans în secolul XXI: repetiții, seminarii, tabere de vară și festivaluri, atât în ​​persoană, cât și prin metode virtuale.

Evenimentul va fi sponsorizat de Crama La Salina – Restaurant Sarea-n Bucate, Diferit SRL și Huning Trade SRL.

Contact

Paul-Alexandru Remeș (coordonator activitate)

Email: paul.remes@ubbcluj.ro

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.