
Departamentul de Asistenţă Socială al Facultății de Sociologie şi Asistenţă Socială al Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează cea de a IX-a ediţie a „Zilelor Clujene ale Economiei Sociale”.
Evenimentul este realizat în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală-Consiliul Local Cluj-Napoca, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Fundaţia Caritabilă ”Sfântul Daniel”-Turda, Asociația pentru Ajutorarea şi Protejarea Handicapaţilor Neuropsihici Cluj-Centrul de zi ”Sfânta Maria”, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, Institutul pentru Cercetări în Economia Circulară și de Mediu „Ernest Lupan”, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România – Cluj, PROSOCIAL Asociația Asistenților Sociali Profesioniști, Asociaţia Umanitară „Împreună pentru Ei” Baia-Mare, Eyes Love Coffee SRL, Asociația SOS Social Solutions, Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului Cluj-Napoca, Asociația Meșterilor Populari Clujeni,
Prin activităţile derulate sub egida „Zilele Clujene ale Economiei Sociale” se urmărește creşterea responsabilităţii sociale şi nivelul de implicare al tuturor actorilor sociali angajaţi în dezvoltarea locală, prin dezvoltarea parteneriatelor şi acţiunilor conjugate între structuri de economie socială, instituţii publice, societatea civilă, mediu de afaceri şi mediul universitar.
Evenimentul „Zilele Clujene ale Economiei Sociale”, desfăşurat între 27 – 31 mai 2024, este structurat sub forma unei succesiuni de manifestări care vor avea loc atât în comunitate, cât şi în mediul academic. Printre acestea se regăsesc: workshopuri destinate profesioniştilor ce activează în cadrul întreprinderilor de economie socială/inserție socială şi organizaţii nonprofit, activităţi destinate incluziunii pe piaţa forţei de muncă a absolvenților și persoanelor vulnerabile, târg al structurilor de economie socială.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc luni, 27 mai, începând cu ora 16.oo. Vor participa reprezentanți ai mediului academic, autorităților publice, societății civile, studenți, întreprinderilor sociale. În continuare se vor derula două ateliere de lucru. Cele două ateliere vor oferi, într-o manieră interactivă, răspunsuri participanților la întrebări privind optimizarea activităților, plecând de la cerințele normative (AJOFM), dar și identificarea oportunităților de dezvoltare a living-lab-rilor, în contextul sustenabilității (aducând un plus de informație asupra diversității formelor de organizare a întreprinderilor sociale)(IRCEM).
Echipa „Creștem idei” (Fundația Civitas), propune marți, 28 mai 2024, începând cu ora 16.00, un atelier interactiv în care cei interesați pot afla cum pot finanța o idee de afacere socială prin crowdfunding. Studiul de caz aplicativ va fi realizat pe întreprinderea socială și unitatea protejată Cofeels.
Miercuri, 29 mai, începând cu ora 16.00, va fi organizată o după-amiază de film. Povestea reală, de viață, a unei brutării sociale – de la înființare la momentul prezent. Participanții vor avea posibilitatea de a interacționa cu una dintre eroinele acestui film.
Joi, 30 mai, începând cu ora 10.00, va avea loc dezbaterea „Provocări și oportunități la început de carieră” – activitate destinată studenților și viitorilor absolvenți. Ce ar trebui să știe cei ce se află în căutarea primului loc de muncă, dar și beneficii ale implicării pe perioada studiilor în proiecte, inițiative, procese co-participative. În aceeași zi, de la ora 16.00 este preconizată și o dezbatere dedicată furnizorilor de servicii sociale, publici și privați – dezbatere ce va aduce în atenția acestor actori sociali schimbările legislative din domeniul asistenței sociale, rolul pe care asistenții sociali îl pot avea în economie socială.
Activitățile se vor derula la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a UBB.
Totodată, pentru a creşte vizibilitatea asupra diversităţii întreprinderilor de economie socială și a contribuției acestora la dezvoltarea comunitară, luni și marți, 27 – 28 mai 2024, între orele 10.00 – 20.00, în Piața Muzeului, se va derula „Târgul structurilor de economie socială”. Comunitatea clujeană va avea posibilitatea de a intra în contact cu produsele şi serviciile pe care aceste organizaţii le oferă, de a conştientiza şi înţelege ce înseamnă economia socială şi oportunităţile pe care aceasta le deschide dezvoltării comunităţilor locale, serviciilor sociale şi creşterii incluziunii sociale a persoanelor vulnerabile.
Zilele clujene ale economiei sociale se vor încheia vineri, 31 mai, la sediul Centrului de zi „Sf. Maria” unde va avea loc, începând cu ora 10.00, un moment artistic pregătit de beneficiarii centrului și cei ai Fundației pentru Îngrijirea Vârstnicului.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.