Centrul de Cercetare în Administrația Publică al FSPAC, Universitatea Babeș-Bolyai, a organizat conferința Tehnologie și Inovare în Guvernare

Sâmbătă, 25 Martie 2017, a avut loc conferința Tehnologie și Inovare în Guvernare organizată în contextul programului de masterat Science, Technology and Innovation in Public Governance (Sci-tech @FSPAC), în cadrul Centrului de Cercetare în Administrația Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai.

Programul de masterat și tema propusă spre dezbatere indică o direcție nouă, disruptivă pentru sistemele de guvernare. La eveniment au participat practicieni cu expertiză semnificativă în construcția și dezvoltarea sistemelor de guvernare în sfera publică și privată, printre care Raed Arafat, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (MAI), Bogdan Herea, CEO al Pitech Plus, Ionel Bărbos, Business Angel și Expert Financiar, care sunt implicați în mod activ în procesele de predare, mentorat și în dezvoltarea programului de masterat. Inspirați de aceștia și sub îndrumarea lor, studenții dobândesc abilități practice cu impact asupra sistemelor de guvernare și implicit, asupra calității vieții. Ei învață să utilizeze și să dezvolte aplicații electronice care cresc performanța procesului de guvernare.

Partenerii programului de masterat din industria ITC au menționat că pentru dezvoltarea reală a domeniului e nevoie să aducem  Stanford-ul la Cluj (Răzvan Costin, PITECH PLUS).

Raed Arafat a prezentat o serie de soluții ITC care salvează vieți. Referindu-se la sistemul de telemedicină, a precizat: „Avem nevoie de el, pentru că anul trecut pot vorbi de 35.000 de transmisii de telemedicină din prespital, comparativ cu 32.000 în anul precedent și numărul crește în fiecare an. Ne așteptăm să avem în următorii doi ani o creștere de peste 50.000 de transmisii de telemedicină”. Ulterior, acesta a precizat că sistemul prespitalicesc a început să fie suplimentat și cu alte sisteme, cum ar fi cele de videostreeming, de transmitere de imagini în timp real de la fața locului.

„Tehnologia ne face să eficientizăm activitatea noastră, ajută pe teren chiar dacă medicul e la distanța. Fără tehnologie nu putem merge mai departe, dar este foarte important să înțelegem care sunt locul și rolul ei și să știm ce tehnologie trebuie să adoptăm pentru fiecare segment de care avem nevoie. Introducerea tehnologiei trebuie să fie bazată pe studii și analize, dar am constatat că există și o rezistență de grup la ea când vrei să o introduci” (Raed Arafat).

Alte subiecte dezbătute de către studenții Sci-tech @FSPAC și invitații lor: securitatea datelor personale, soluții ITC pentru creșterea performanței instituțiilor publice și pentru creșterea implicării cetățenilor în procesul de guvernare, aplicații ale științelor și tehnologiilor spațiale în administrația publică etc.

Sci-tech @FSPAC  a fost demarat în 2016 și atrage studenți competenți și hotărâți să producă schimbari pozitive de sistem. Programul pregătește sistemele de guvernare pentru viitor (Inovare ITC în guvernare, Creșterea performanțelor în serviciile publice, Metode de cercetare pentru analiza proceselor, GIS, Sisteme de măsurare a performanțelor etc.). În cadrul Sci-tech @FSPAC  se dezvoltă parteneriate cu organizații internaționale, naționale, locale și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, cu care studenții au posibilitatea să încheie contracte de internship.

DSCF17411

DSCF1657