Un grup de cercetători din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, în colaborare cu cercetători de la universități din Finlanda și Belgia, au publicat recent un articol în jurnalul academic International Journal of Environmental Research and Public Health. Scopul acestui articol a fost de a oferi o revizuire sistematică a literaturii publicate care documentează diferite intervenții educaționale pentru lucrătorii agricoli care au ca si scop îmbunătățirea educației în materie de sănătate și / sau siguranță.
Rezultatele cercetărilor și statisticile privind accidentele de muncă din domeniul agricol arată că munca agricolă este periculoasă și aproape jumătate din forța de muncă la nivel global lucrează în agricultură. Riscurile includ nu numai leziuni datorită naturii muncii, ci și boli profesionale care apar datorită naturii muncii agricole și a mediului de muncă. Prin urmare, inițiativele pentru îmbunătățirea sănătății și siguranței fermierilor și a fermelor sunt importante. Educația pentru sănătate și siguranță pentru fermieri are potențialul de a crește nivelul de sănătate, alfabetizarea în materie de siguranță și, astfel, îmbunătățirea sănătății și calității vieții fermierilor.
În cadrul studiului prezentat în articolul respectiv, o căutare sistematică a fost realizată în cele mai importante baze de date internaționale pentru articole axate pe intervențiile educaționale pentru sănătatea și siguranța fermierilor. Din cele 3357 rezultate inițiale, 36 de articole au îndeplinit toate criteriile de includere. Articolele incluse în acest manuscris au conținut intervenții educaționale pentru fermieri cu scopul de a preveni bolile provocate de munca la fermă, accidentările în cadrul fermei, creșterea sănătății și bunăstării fermierilor și promovarea unor bune practici de muncă la fermă. Abordările educaționale incluse au variat de la prelegeri, videoclipuri, buletine informative, jocuri și târguri comunitare, până la implicarea comunității în proiectarea intervenției și educarea și formarea fermierilor pentru a livra intervenția către comunitate.
Intervențiile care au folosit teorii bazate pe dovezi, care au luat în considerare aspectele culturale și factorii individuali, au folosit biomarkeri ca și indicatori pentru schimbarea de comportament și au implicat comunitatea în dezvoltarea intervenției au avut cele mai bune rezultate în ceea ce privește schimbarea comportamentului.
Strategiile intervențiilor educaționale identificate în acest articol, care au obținut rezultate bune, pot avea potențialul de a informa viitorii cercetători și factorii de decizie în proiectarea și implementarea intervențiilor, programelor și politicilor de sănătate publică pentru îmbunătățirea sănătății fermierilor și familiilor acestora.
Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu vă invităm să accesați: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037762/.