Un colectiv de cercetare format din membri provenind de la Facultatea de Business, Facultatea de Studii Europene și de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a publicat recent un articol în jurnalul Sustainability. Articolul respectiv a investigat dacă afacerile din cadrul uneia dintre cele mai cunoscute destinații viticole din Transilvania pot să se dezvolte sustenabil.
Cercetătorii au pornit de la faptul că, anterior, majoritatea studiilor se rezumaseră la a surprinde doar perspectiva consumatorilor. Turismul viticol era definit drept o nișă de piață care țintea exclusiv persoanele ce aveau în primul rând un interes și o motivație legate de vin, persoane care vizitau vii, pivnițe și vinării, participând la festivaluri și alte evenimente dedicate vinului, precum și la degustări de vinuri.
Autorii articolului și-au propus să studieze măsura în care afacerile din cadrul uneia dintre cele mai cunoscute destinații viticole din Transilvania pot să se dezvolte sustenabil. Rezultatele studiului se pot aplica și altor destinații românești, respectiv pot fi luate în considerare și pentru un studiu ulterior la nivel național. Regiunea aleasă reunește cele patru podgorii din județul Alba (Aiud, Alba-Iulia, Sebeș-Apold și Târnave) și este cunoscută drept Weinland sau Țara Vinurilor. S-a elaborat un studiu complex, împletind studiul documentar-bibliografic cu metode și instrumente de cercetare calitativă și cantitativă. Astfel, au fost realizate, interviuri cu localnici, cu întreprinzători din domeniul viticol și cu reprezentanți ai administrației publice, menite să permită culegerea de informații cu privire la dezvoltarea afacerilor de pe drumul vinului.
Totodată, a fost realizată și o radiografie a performanțelor economico-financiare ale firmelor viticole și ale cramelor identificate ce a relevat o legătură strânsă între coerența strategiilor manageriale adoptate de firme, respectiv calitatea prezenței lor în mediul online și performanțele economice ale acestora. Studiul a surprins și comportamentul consumatorului român de vin și al practicantului de turism viticol. Din nou, a rezultat faptul că acele firme care își cunosc și își înțeleg turiștii și care țin cont de așteptările acestora au și performanțe economice.
Concluziile articolului punctează nevoia și oportunitatea dezvoltării cu adevărat a Drumului Vinului în județul Alba, oferind și soluția de management sub forma înființării unei Organizații de Management de Destinație Turistică, singurul organism capabil să reprezinte echidistant și sustenabil interesele tuturor părților implicate (destinație, localnici, administrație publică, servicii publice, viticultori, vinificatori și crame, structuri de primire turistică etc, respectiv turiști).
Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu vă invităm să accesaţi: https://www.mdpi.com/2071-1050/11/15/4036.