
O echipă de cercetători din cadrul Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai a publicat recent un articol în jurnalul academic The Journal of Technology Transfer. Articolul prezintă o analiză sistematică a studiilor existente privind acceleratoarele antreprenoriale.
Acceleratoarele au apărut în urmă cu 15 ani ca o formă nouă, populară și distinctă de organizație intermediară, jucând un rol cheie în susținerea activităților antreprenoriale și de inovare. Primul accelerator, Y Combinator, a fost fondat în urmă cu doar 14 ani, în 2005. Cu toate acestea, impactul acceleratoarelor asupra dezvoltării ecosistemelor antreprenoriale și încurajării comunităților de inovare a fost unul major. Din 2005, Y Combinator a finanțat peste 450 startup-uri cu o evaluare cumulativă de peste 7,8 miliarde de dolari. Până în 2016, existau peste 3000 de acceleratoare în întreaga lume, oferind finanțare, până în 2018, pentru peste 7.000 start-up-uri.
Astăzi, în ciuda creșterii semnificative a cercetării cu privire la acceleratoare, nu există un consens în literatura de specialitate cu privire la diferitele forme de acceleratoare, a modului în care ele funcționează și asupra rezultatelor pe care le produc în diferite contexte.
Articolul realizat de cercetătorii UBB revizuiește cercetările științifice existente asupra acceleratoarelor folosind cadrul CIMO (Context-Intervenție-Mecanism-Rezultat) și se bazează pe analiza a 98 de lucrări de cercetare științifică publicate în ultimii 15 ani asupra acceleratoarelor.
Analiza complexă identifică patru mecanisme care explică modul în care acceleratoarele funcționează și rolul pe care îl joacă în sprijinirea antreprenoriatului și inovării: (1) validarea ideilor și produselor; (2) asigurarea dezvoltării de produse și învățarea modelelor de afaceri; (3) furnizarea sprijinului necesar pentru creșterea accesului pe piață; și (4) acordarea de sprijin pentru inovare. Lucrarea identifică, de asemenea, lacunele metodologice și teoretice din lucrările analizate și oferă câteva direcții viitoare de cercetare.
Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu vă invităm să accesaţi: https://link.springer.com/article/10.1007/s10961-019-09754-9.