O echipă de cercetători din cadrul Departamentului de Biologie Moleculară și Biotehnologie al Facultății de Biologie și Geologie și din cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nanosciences al Universității Babeș-Bolyai, împreună cu colaboratorii Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, a publicat un articol recent în jurnalul Academic Frontiers in Pharmacology .
Cercetătorii au obținut extracte vegetale standardizate care ulterior au fost testate pe linii de celule tumorale.
Proiectarea experimentală a fost gândită într-un context în care interesul pentru producerea de noi tipuri de medicamente din compușii bioactivi de origine vegetală este în creștere. Aceste orientări au ca scop găsirea unor alternative pentru reducerea efectelor adverse, adesea drastice, ale terapiilor antitumorale clasice.
Ținând cont de faptul că inflamația și stresul oxidativ joacă un rol esențial în declanșarea și evoluția cancerului, scopul cercetării a fost să obțină și să caracterizeze extractele vegetale din diferite specii de Ajuga și să testeze mecanismele moleculare prin care acestea ar putea influența dezvoltarea celulelor tumorale.
În prima parte a studiului s-au testat opt specii ale genului Ajuga. Șase specii sunt descrise în flora spontană a României, iar două au fost aduse din Republica Moldova. A fost testat efectul extractelor etanolice din părțile aeriene ale celor opt specii de plante asupra a două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din secolul XXI, melanomul și carcinomul de colon. Dintre cele opt specii de Ajuga, s-au dovedit mai eficiente în inhibarea proliferării ambelor linii celulare trei specii autohtone: A. genevensis , A. chamaepitys și A. laxmanni. Extracte din cele trei specii au fost utilizate în continuare pentru elucidarea mecanismelor moleculare prin care proliferarea celulelor canceroase a fost inhibată.
Rezultatele au arătat că testatele extrase au avut un efect direct de inhibiție asupra factorului nuclear kB (NF-kB), un factor de transcriere cu rol central în declanșarea și persistența inflamației la nivel celular. În plus, administrarea lor a avut un efect modulator asupra stresului oxidativ celular. Prin administrarea tratamentelor la diferite doze, am observat că efectul antioxidant clasic descris în studiile anterioare este înlocuit cu un efect pro-oxidant obținut la doze terapeutice mari, confirmând ipoteza „sabie cu două tăișuri” în ceea ce privește utilizarea unor antioxidanți mari în doze terapia cancerului.
Rezultatele sugerează că o eventuală terapie bazată pe extract vegetal din speciile de Ajuga ar putea fi mai bine administrată în scop profilactic, evitând astfel posibilele efecte sistemice toxice care ar putea apărea în organism la dozele terapeutice mari, necesare în cazul cancerului deja instalat.
Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu vă invităm să accesați: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.00334/full .