Cercetătorii UBB prezintă o descoperire paleontologică din Transilvania

O echipă de cercetători din Germania, România și Belgia a semnalat, într-un articol publicat recent în revista Cretaceous Research, prezența în Cretacicul terminal din ”Insula Hațeg” (Transilvania, România) a speciei Gargantuavis, cunoscută până acum doar din Europa occidentală, drept o ”pasăre” fără capacitate de a zbura.

Echipa, formată din Gerald Mayr de la Senckenberg Research Institute and Natural History Museum Frankfurt, Vlad Codrea, Alexandru Solomon, Marian Bordeianu de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Thierry Smith de la Royal Belgian Institute of Natural Science Bruxelles, a arătat ca enigmatica Gargantuavis nu este nicio pasăre din grupul ornithurine, niciun reprezentant endemic.

Noua fosilă contrazice ipoteza conform căreia capacitățile de zbor ale Gargantuavis au fost pierdute într-un mediu insular al Insulei Ibero-Armoricane și argumentează posibilitatea ca Gargantuavis, Elopteryx și Balaur să revină unui theropod dintr-o unitate sistematică distinctă a arhipelagului cretacic tardiv european”, afirmă cercetătorii.

Această descoperire aduce mai  multă lumină asupra vieții terestre din Transilvania de acum aproximativ 70 milioane de ani.