Cercul de Poezie Nordică al UBB organizează prelegerea „Olav Nygard – între cer și abis”

2 decembrie 2024

Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de limbi și literaturi scandinave de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează marți, 10 decembrie 2024, de la ora 19.00 pe platforma Zoom, întâlnirea care îl are ca invitat special pe domnul prof. univ. dr. Ronny Grønning Spaans de la Universitatea din Oslo, Norvegia. Aceasta va susține prelegerea, intitulată Olav Nygard – mellom himmelsyn og avgrunn (Olav Nygard – între cer și abis).

Ronny Spaans este profesor de literatură nordică, cu o vastă experiență în cercetarea istoriei literare nordice și olandeze. În 2015, a obținut titlul de doctor la Universitatea din Oslo, cu o teză dedicată operei poetice a autorului olandez Joannes Six van Chandelier (1620–1695). În 2020, lucrarea a fost publicată sub forma unei monografii, intitulată Dangerous Drugs: The Self-Presentation of the Merchant-Poet Joannes Six van Chandelier (1620-1695). Spaans a scris o serie de articole despre autori norvegieni precum Olav H. Hauge (1908-1994), Henrik Rytter (1877-1950) și Petter Dass (1647-1707). În 2024, cu ocazia centenarului morții poetului norvegian Olav Nygard (1884-1924), profesorul Spaans a publicat cartea intitulată Olav Nygard – mellom himmelsyn og avgrunn (Olav Nygard – între cer și abis).

Organizatorii declară despre volum că acesta „este unul de excepție, întrucât conține pagini de jurnal, scrisori și recenzii despre care nu s-a mai scris vreodată”. În cadrul evenimentului va avea loc un atelier de traducere moderat de studenții care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca de Studii Nordice. Aceștia împreună cu ceilalți studenți prezenți vor traduce două poezii, Til «ljaamannen» și Døyande gallar, semnate de Olav Nygard. Evenimentul se va desfășura în limbile norvegiană și română.

 

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.