Comunitatea UBB celebrează 159 de ani de existență a Academiei Române

4 aprilie 2025

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este onorată să celebreze și să felicite Academia Română la împlinirea a 159 de ani de la înființare.

Creată în luna aprilie 1866, prin decretul Locotenenţei Domneşti care punea bazele Societății Literare Române, cu scopul de a stabili ortografia limbii române, de a elabora şi publica dicţionarul şi gramatica limbii române, Academia Română a reprezentat permanent unul dintre cele mai importante repere culturale și științifice la nivel național.

Comunitatea UBB, din rândurile căreia au fost aleși un număr semnificativ de membri ai celui mai înalt for academic al țării, ai structurilor de conducere ale acesteia, dar și doi dintre președinții ei de după anul 1989 – acad. prof. univ. dr.  Ionel Haiduc, rector al UBB între anii 1990 și 1993, președinte al Academiei Române în perioada 2006-2014, respectiv acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB între anii 2012 și 2020, actual președinte al Academiei Române -, celebrează această zi reafirmându-și atașamentul față de cele mai înalte valori și standarde academice promovate de Academia Română.

De la începuturile sale până în prezent, Academia Română a reunit peste 1.700 de membri  fondatori, titulari, corespondenți și de onoare, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.