
7 octombrie 2022
Ediția a doua a conferinței ”Digital trends”: Tendințe actuale privind digitalizarea relațiilor sociale, familiei și a timpului liber se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 13-14 octombrie 2022 la sediul Centrului de Cooperări Internaţionale din cadrul UBB și reunește două dintre proiectele de anvergură internațională ale României: din partea Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, proiectul Digital Generation (Horizon, DigiGen 2019-2022, https://digigen.eu/) și a Universităţii de Vest din Timișoara, proiectul European Safe Online Initiative (ESOI, 2019-2022, https://europeansafeonline.eu/ro/the-project/) .
Scopul conferinței este de a încuraja cercetarea științifică de calitate în domeniul digitalizării diferitelor arii din viața copiilor și a familiei și de a crea un context favorabil diseminării rezultatelor cercetărilor actuale axate pe acest subiect atât la nivel național, cât și internațional. În cadrul conferinței, rezultatele celor două proiecte vor fi prezentate într-o manieră interactivă, bazată pe un dialog deschis între reprezentanții mediului academic, cei ai industriei noilor tehnologii, ai asociațiilor de părinți și cadre didactice, precum și reprezentanți ai societății civile cu o vastă experiență în siguranța pe internet. De asemenea, invităm prezentarea de lucrări pe teme conexe.
Digital Generation (DigiGen) (2019-2022) – DigiGen este un proiect european de cercetare care dezvoltă cunoștințe semnificative despre modul în care copiii și tinerii, un grup care crește astăzi, adesea numit Generația digitală, utilizează și sunt afectați de transformările tehnologice cotidiene. Cercetarea descoperă atât efectele nocive, cât și cele benefice ale tehnologiei în viața de zi cu zi a copiilor și tinerilor. Aceasta include un accent pe instituțiile de învățământ, casă/familie, timpul liber și participarea civică a copiilor și tinerilor. DigiGen dezvoltă politici și practici eficiente sociale, educaționale, de sănătate și de siguranță online, în colaborare cu părțile interesate naționale și internaționale.
European Safe Online Initiative (ESOI) (2019-2022) – Proiectul „Safe Online” (Siguranță în Mediul Online) este coordonat și susținut de diverse instituții de învățământ și asociații neguvernamentale din Europa. Inițiativa pentru o siguranță în mediul online la nivel european (European Safe Online Initiative) este un concept derivat al Inițiativei flamande de siguranță în mediul online (Flemish Safe Online Initiative) aplicată în contextul mai larg al Uniunii Europene și în special, în cadrul a cinci țări ale UE: Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia și România.
În cadrul acestui proiect, diverse asociații și instituții de învățământ își aduc propriile cunoștințe și experiențe pentru a construi un program pentru educarea părinților și cadrelor didactice cu scopul conștientizării riscurilor și oportunităților pe care noile canale de media le oferă copiilor.
Pentru a afla mai multe informații referitoare la această conferință vă invităm să accesați link-ul Digital Trends II (wordpress.com).