Conferința internațională „Etnografia instituțională ca sociologie pentru oameni. The work and legacy of Dorothy Smith”, organizată la UBB

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, va găzdui între 18-19 aprilie 2024, conferința internațională „Etnografia instituțională ca sociologie pentru oameni. The work and legacy of Dorothy Smith„, organizată în cadrul proiectului de cercetare de tip PNRR-I9, cu titlul: „WHoSGreen – Without God, with responsibility. A Research Study on the secular Humanist movement’s pro-environment activism and how its members socialize the next generation to green responsibilities”, director de proiect dr. Tartari Morena. Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 9:30-17:30 în sălile 7 și 8 ale clădirii Facultății de Sociologie și Asistență Socială  (str. Dostoievski, nr. 34, Cluj-Napoca).

Etnografia instituțională a lui Dorothy Smith este o investigație teoretică și empirică a legăturilor dintre mediile locale ale vieții de zi cu zi, organizații și procesele translocale (meso/macro) de administrare și guvernare. Această abordare are un mare potențial de a aduce în atenția factorilor de decizie și de elaborare a politicilor perspectiva oamenilor asupra acestor procese.

Evenimentul va găzdui cercetători internaționali în calitate de vorbitori principali și va oferi o oportunitate pentru studenții și cercetătorii din diferite domenii (de la științele sociale la medicină) interesați să învețe despre marele potențial al acestei abordări.

Conferința va fi hibridă (atât în persoană, cât și online).  Mai multe detalii și linkuri de înregistrare puteți afla accesând:  https://socasis.ubbcluj.ro/institutional-ethnography-as-a-sociology-for-people-a-conference-on-the-work-and-legacy-of-dorothy-smith/

În plus, pe 19 aprilie (h 14:30-16:30), dr. Órla M. Murray (Universitatea Durham), un instructor de top în domeniul etnografiei instituționale, va conduce un atelier de lucru experimental despre cum să transforme propunerile și proiectele deja existente într-o etnografie instituțională. Acest atelier va fi limitat la 15 participanți și va avea loc doar „în persoană” pentru un public format atât din studenți, cât și din cercetători și universitari mai experimentați.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.