
Școala doctorală Studii de Populație și Istoria Minorităților din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează, în colaborare cu Consiliul Județean Cluj, Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, conferința Romii – Cunoaștere, Conștientizare, Conviețuire.
Conferința se va desfășura de la ora 09.30, în Aula Ferdinand I a Facultății de Istorie și Filosofie (str. Napoca, nr. 11).
Acest eveniment științific are loc în contextul apropiatei celebrări a Zilei Minorităților Naționale din România – fixată în data de 18 decembrie. Rezultat al cercetărilor desfășurate de doctoranzi și post-doctoranzi romi, conferința se va axa pe o tematică amplă și variată, după cum urmează: patrimoniu cultural material și imaterial în comunitățile de romi, rolul și implicarea mediatorului școlar în activitățile educaționale din comunitățile de romi, rolul și poziția femeii rome în comunitate, judecata în cazul familiilor de romi gabori, căsătoriile mixte, impactul pandemiei de Sar Cov-2 asupra actorilor sistemului educațional din ciclul primar cu referire la comunitățile de romi, metode de pastorație în relația cu etnicii romi, importanța muzicii de fanfară în cadrul patrimoniului etnografic al romilor, identitate și reprezentare în comunitățile de romi, meșteșugurile romilor, precum și a altor elemente care evidențiază identitatea etnică, tradițiile și tezaurul cultural al acestei comunități.
Evenimentul are un caracter de premieră prin faptul că este prima dată când în centrul universitar clujean are loc o conferință științifică axată integral pe problematica istoriei, culturii și tradițiilor comunității rome. Mai multe detalii despre eveniment puteți consulta aici.
