Conferința „Spør almen om savn (Întreabă ulmul despre dor)”, organizată online la UBB

Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează joi, 14 decembrie 2023, ora 18:00, conferința cu titlul „Spør almen om savn (Întreabă ulmul despre dor)”, în cadrul căreia se vor analiza trei poeme scrise de Karoline Brændjord. Selecția de poezii a apărut în volumul Jeg vil våkne til verden (Vreau să mă trezesc în lume), la Editura Gyldendal Norsk Forlag AS, în 2020.

Invitata, Rachel Rankin, este doctorandă la Universitatea din Edinbrugh, iar în prezent își finalizează teza de doctorat despre diferite metode de re-poetizare, concentrându-se asupra lui Halldis Moren Vesaas (1907-1995) și Cecilie Løveid (1951-). Este poetă, traducătoare și cercetătoare în domeniul poeziei, specializată în poezia norvegiană. De asemenea, predă limba norvegiană la Universitatea din Edinburgh. Propriile sale poezii au fost publicate în diverse reviste și premiate: Grierson Verse Prize (2023), Wigtown Poetry Prize (2023) și Stephen Spender Prize (2023).

Evenimentul este realizat și moderat de conf. univ. dr. Roxana-Ema Dreve, lect. univ. dr. Ioana-Andreea Mureșan și asist. univ. dr. Diana Lățug și se desfășoară online pe platforma Zoom, în limbile norvegiană și română.

Pentru mai multe detalii  vă invităm să accesați: https://us02web.zoom.us/j/81478075513.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.