
Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează joi, 27 februarie 2025, de la ora 18.00, conferința cu tema „Traducerea operei Sfântului Irineu de Lyon Adversus haereses în limba română: Mize, provocări, perspective”, susținută de Petru Molodeț (Universitatea din București și Ecole practique des hautes etudes, Paris).
Evenimentul se va desfășura la sediul CSPLCA (str. Teodor Mihali nr. 58, Cluj-Napoca).
Organizatorii prefațează această întâlnire declarând că: „A formula cu limpezime în perioade de tatonări și căutări ceea ce mai târziu ajunge să fie de la sine înțeles este trăsătura unor figuri întemeietoare pe care epoci ulterioare pot ajunge uneori chiar să le dea uitării sau să le treacă cu vederea. Este cazul Sfântului Irineu de Lyon care, prin opera lui capitală, împotriva ereziilor, pune teologia și exegeza creștină pe făgașul pe care vor merge timp de multe secole după el. Dificultatea operei a umbrit figura, dar cei care au depus efortul de a o parcurge rămân negreșit cu senzația că au descoperit o comoară aproape deloc sau prea puțin explorată, iar apoi reîncep munca descoperirii ei în detalii din ce în ce mai precise și mai bine conturate. Ceea ce impresionează, de altfel, în acest edificiu literar este coerența proiectului în ciuda amplorii lui și a numeroaselor componente care sunt îmbinate pentru a-l ridica. Iar coerența structurii literare reflectă o concepție armonioasă asupra lumii, care se naște la Sfântul Irineu dintr-o profundă înțelegere teologică a tainei lui Dumnezeu, a tainei creării lumii și a tainei omului”.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.