Cuantificarea rezultatelor și gradul de atingere al indicatorilor asumați în cadrul proiectului „Dezvoltarea Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca”

Raport Tehnic al proiectului nr CNFIS-FDI-2020-0109 cu titlul  „Dezvoltarea Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca” – cuantificarea rezultatelor și gradul de atingere al indicatorilor asumați.

În urma demarării Proiectului „Dezvoltarea Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca” au fost definite o serie de obiective în vederea atingerii indicatorilor asumați. Astfel, seria obiectivelor definite poate fi consultată mai jos.

Obiectivul general: Creșterea capacității Grădinii Botanice „Alexandru Borza” de a oferi servicii de calitate publicului prin conservarea biodiversității și continuarea dezvoltării ca spațiu de învățământ, educație și de cercetare

  • ob. specific 1: Îmbunătățirea funcționalității unor spații ale grădinii botanice și creșterea exploatării acestora (Obiectiv corelat cu Activitatea 1)
  • ob. specific 2: Promovarea grădinii botanice și a serviciilor oferite de aceasta în comunitatea locală și națională (școli, universități, organizații non-guvernamentale, instituții publice). (Obiectiv corelat cu Activitatea 2)
  • ob. specific 3: Dezvoltarea continuă a pregătirii profesionale a studenților bazată pe cercetare și practică aplicativă în cadrul grădinii botanice. (Obiectiv corelat cu Activitatea 3)

Obiectivele propuse au fost corelate cu rezultatele de mai jos:

  • R. 1.1 alei reparate – rezultat corelat cu A1.1 – au fost achiziționate servicii de reabilitare a unor alei de interes pentru grădina botanică pentru a facilita accesul vizitatorilor, al studenților și al cercetătorilor deopotrivă la obiectivele majore de interes.
  • R. 1.2. 1 sistem de irigare reparat – rezultat corelat cu A.1.2 – sistemul de irigare a fost reabilitat și îmbunătățit ținând cont de nevoile identificate în etapa de scriere a proiectului
  • R. 2.1 cel puțin 8 comunicate de presă / anunțuri de presă publicate – rezultat corelat cu A.2.1 – au fost date publicității mai mult de 20 anunțuri de presă despre diversele acțiuni ce au avut loc, prin participarea în direct în cadrul unor emisiuni televizate, prin intervenția la diferite posturi de radio sau prin publicarea unor anunțuri în mediul on-line (Grădinile botanice oaze de liniște în mijlocul orașelor ProTv; Lalele, lalele …. la Cluj-Napoca TVR Cluj; S-a redeschis Grădina Botanică din Cluj Transilvania reporter; Grădini botanice din România – Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj Libertatea; Grădina Botanică din Cluj, cea mai frumoasă din țarăUnica; Daliile și trandafirii, printre atracțiile sezonului în Grădina Botanică Alexandru Borza, Brândușele: vedetele perioadei la Grădina Botanică din Cluj-Napoca EBS Radio; 133 de ani de la nașterea fondatorului grădinii botanice din Cluj Radio Renașterea; etc.).
  • R. 2.2 cel puțin 5 evenimente organizate – rezultat corelat cu A2.2 – din cauza situației speciale creată de pandemie, în care activitățile cu publicul au fost interzise sau drastic limitate, eforturile au mers în mutarea evenimentelor organizate de către grădina botanică în mediul on-line. Pagina de facebook a Grădinii Botanice a prezentat regulat o serie de postări (peste 50, în perioada de implementare a proiectului) în care s-au prezentat cele mai importante evenimente din activitatea grădinii. Acestea au adunat un număr foarte mare de aprecieri, impactul-persoane (reach) fiind de peste 1.500.000. De foarte mare impact au fost sesiunile video și de live, cu tematică din primăvară până în toamnă, din care amintim: Grădina se trezește la viață (magnoliile si speciile timpurii de lalele), Despre plantele insectivore, Plantele tropicale din sera acvariu, Sezonul autumnal: despre brândușele de toamnă, Muzeul Botanic – tur virtual etc. Doar acestea au totalizat cca. 140.000 de vizualizări, cu impactul-persoane (reach) de peste 375.000.
  • R. 3.1 o seră reparată parțial – rezultat corelat cu A3.1 – au avut loc intervențiile identificate ca fiind necesare pentru reabilitarea serei mari din cadrul Grădinii Botanice.