Curs inițiat, în premieră, în România, de UBB, AROBS Transilvania Software şi Fortech

Studenții anului 3 din cadrul Facultății De Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai urmează, din primul semestru al acestui an universitar, un curs de Project Management inițiat, în premieră în România, de UBB, AROBS Transilvania Software şi Fortech.

Cum gestionezi un proiect prin care aduci la viață tehnologiile viitorului? Aceasta este una dintre întrebările la care peste 350 de studenţi ai Facultății de Matematică şi Informatică (UBB) au răspuns în cadrul unui curs, susținut, în premieră, în România, de profesionişti ai companiilor AROBS Transilvania Software şi Fortech. Cursul, care a debutat în semestrul I, se apropie de final.

 Studenții au fost împărțiți în 13 grupe, coordonate de angajați ai celor două companii clujene, iar, în decurs de trei luni, s-au familiarizat cu 4 subiecte esențiale în munca unui programator: project management, munca în echipă, antreprenoriat, comunicare și tehnici de prezentare. Participanții la acest curs obligatoriu urmează să fie evaluați atât de mentorii lor de la AROBS și Fortech, cât și de către o comisie compusă din titularul de disciplină şi alţi profesori ai Facultății de Matematică și Informatică.

D-na conf.dr. Simona Motogna, prodecan în cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, a explicat că unul dintre obiectivele principale ale acestui curs este introducerea studenţilor în lumea practică a IT-ului şi obişnuirea lor cu provocările ce apar în fiecare zi.

Facultatea de Matematică și Informatică de la UBB depune eforturi continue de a pregăti studenți cu cunoștințe solide atât teoretice, cât și practice. În acest context, colaborarea cu companiile din domeniu este esențială și benefică pentru ambele părți. Prin acest proiect, ne dorim să oferim studenților noștri oportunitatea de a înțelege lucrul în echipă și asumarea responsabilităților unui proiect, de a intra în contact cu proiecte reale și de a acumula competențe transversale”, a spus Simona Motogna.

Dl. Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software, a declarat că studenţii au ocazia, prin acest curs, să se familiarizeze cu provocările de zi cu zi de care se vor lovi odată cu angajarea în companiile de IT. „Am pus pe picioare acest curs în parteneriat cu Facultatea de Matematică și Informatică și Fortech, una dintre companiile membre ARIES Transilvania, pentru că înțelegem nevoia studenților de a își dezvolta abilitățile care îi vor ajuta să se integreze mai rapid și ușor în echipele cu care vor ajunge să lucreze. Până nu ești expus unor proiecte reale, nu ai de unde să știi cum să comunici cu colegii de echipă, de ce este important să le dai un feedback, cum trebuie să abordezi clientul nu doar în situații delicate, dar și în colaborarea de zi cu zi, cum să analizezi un proiect dincolo de cod. Sunt niște abilități esențiale în industria noastră, de aceea am alocat unii dintre cei mai buni oameni din AROBS pentru acest curs și sunt convins că au reușit să le transmită studenților cunoștințele necesare, astfel încât percepția lor asupra meseriei să fie ancorată în realitate”, a spus Oprean.

Credem în educația centrată pe nevoile generației actuale și în adaptarea continuă a contextului de învățare, care să valorifice potențialul generațiilor tinere, iar aceasta presupune o relație de strânsă colaborare între mediul academic și cel privat. «5 months students for IT» este un program de educație care, prin structura sa, susține acumularea de cunoștințe complementare, încurajează exercițiul practic, participativ, munca în echipă, interacțiunea directă cu mentori și programatori, și le oferă tinerilor interacțiune cu diverse medii de învățare și companii. Proiectele precedente în care am investit de-a lungul anilor ne-au dovedit că aceasta este o formula de succes, de aceea ne-am alăturat cu încredere programului”, a spus şi Călin Văduva, CEO al Fortech.

Cursul se va încheia la finalul acestui semestru, însă va fi reluat şi în anii următori, au precizat reprezentanţii Facultăţii de Matematică şi Informatică.