Comisia Europeană în colaborare cu șase universități europene, printre care Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) reprezentată de Departamentul de Jurnalism și Media Digitală al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, și cu două asociații europene de jurnalism, lansează cursul online masiv deschis (Massive Open Online Course/MOOC) „Acoperirea mediatică a Politicii de Coeziune în Europa / Covering Cohesion Policy in Europe”.
Platforma educațională multimedia este disponibilă online în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene și se adresează studenților la Jurnalism și profesioniștilor media, cu scopul de a sprijini dezvoltarea educației jurnalistice și a acoperirii mediatice privind Uniunea Europeană și Politica de Coeziune a UE.
Platforma de e-learning a fost dezvoltată în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană de către Consorțiul universitar format din șase universități – coordonatorul proiectului Universitatea Tehnică din Dortmund (Germania), Universitatea AP din Anvers (Belgia), Universitatea „Aristotel” din Salonic (Grecia), Universitatea Babeș-Bolyai (România), Universitatea din Porto (Portugalia), Universitatea Wrocław (Polonia), respectiv două asociații profesionale – Asociația Europeană de Formare în Jurnalism (EJTA) și ARENA pentru Jurnalism în Europa.
„Acest MOOC (cursul online masiv deschis) este o realizare remarcabilă pe mai multe planuri, inclusiv cooperarea pan-europeană între universități și conținutul excelent. Este un exemplu a ceea ce putem realiza atunci când lucrăm împreună. Sper ca mulți studenți la Jurnalism să beneficieze de acesta”, a declarat, cu ocazia lansării proiectului, Elisa Ferreira, comisarul european pentru Coeziune și Reforme.
Platforma acoperă domenii cheie precum guvernanța UE, politica de coeziune, acoperirea mediatică a UE, jurnalismul transfrontalier, tehnici inovative în jurnalismul digital. Structurat în 14 module, cursul oferă un conținut variat și interactiv care cuprinde concepte teoretice și aplicații practice, exemple locale din ecosistemele media europene, bune practici în materie de acoperire mediatică a UE, propunându-și să contribuie la facilitarea înțelegerii procesului de elaborare a politicilor în UE, la furnizarea de date și surse relevante pe tematici europene, respectiv la facilitarea colaborării jurnaliștilor din țările UE pentru dezvoltarea jurnalismului european şi a acoperirii mediatice a UE.
Platforma de e-learning poate fi accesată în mod gratuit aici: https://cope.csd.auth.gr/mooc/