Daniel David – noul președinte ales al Danube Rectors’ Conference

15 noiembrie 2024

Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și membru corespondent al Academiei Române, a fost ales noul președinte al Conferinței Rectorilor Danubieni (Danube Rectors’ Conference – DRC) pentru următorii doi ani, în cadrul Conferinței DRC 2024 din Austria (Krems), pozițiile de vicepreședinte revenind prof. Stefan Koch, rector al Universității din Linz, și prof. Nermina Hadzigrahic, rector al Universității din Tuzla.

Danube Rectors’ Conference/Conferința Rectorilor Danubieni (https://www.drc-danube.org/) este o organizație de aproximativ 70 de universități din țări relaționare cu Dunărea, fondată în urmă cu 41 de ani la Viena (Austria).

„Mă bucură susținerea colegilor din DRC pentru poziția de președinte, le mulțumesc tuturor, mai ales celor din Austria pentru propunere și celor din țară pentru susținerea largă. DRC este o organizație în care sunt dispus să investesc timp și efort managerial suplimentar (și nu sunt multe organizații pentru care aș face asta, exceptând GUILD – https://www.the-guild.eu/ și EUTOPIA – https://eutopia-university.eu/). În primul rând pentru că Dunărea creează o regiune cu caracteristici istorice, culturale și socio-economice specifice, care ne poate aduce avantaje competitive, inclusiv ca țară, DRC fiind relaționată și implicată și în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (https://danube-region.eu/). În al doilea rând, DRC este o organizație suficient de mare pentru a avea forță în deciziile relevante la nivel european, dar suficient de mică pentru a avea un numitor comun cu sens și semnificații pentru toți membrii. De asemenea, mă bucură că între cei șase membri noi pe care i-am primit astăzi în DRC, doi sunt din România: Universitatea din București și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia”, declară noul președinte DRC.

De asemenea, rectorul UBB adaugă: „Dincolo de continuarea lucrurilor excelente de până acum în cadrul DRC, sper să pot introduce două mecanisme noi: (1) „DRC Label”, pentru unități academice comune membrilor DRC și (2) promovarea unui concept comprehensiv de excelență, care să armonizeze toate universitățile membre, indiferent de profilul academic asumat (ex. cercetare-avansată, educație, antreprenorial etc.). De asemenea, voi încerca să stimulez o implicare mai mare a DRC în deciziile europene relevante pentru domeniu”.

Programul Conferinței DRC, care a implicat prezența specialiștilor din cadrul universităților DRC și din alte universități europene, alături de autorități locale (ex. ministrul educației, primarul orașului Krems) și europene (relevante pentru EUSDR), poate fi consultat aici: https://www.drc-danube.org/activities/annual-conferences/2024-krems/. Un eveniment special, susținut de ministerul austriac al educației și cercetării și Institute for Danube Region and Central Europe în cadrul Conferinței DRC este Danubius Awards (https://www.idm.at/en/activities/awards/danubius-awards/). Anul acesta Danubius Award a revenit profesorului Marek Nekula (Universitatea din Regensburg), Danubius Mid-Career Award a revenit profesoarei Ana Pajvancic-Cizelj (Universitatea din Krems), iar Danubius Young Scientist Award a revenit celor 14 câștigători din țările eligibile pentru DRC, între care Ioana Marica (UBB, România), din peste 140 de propuneri/aplicații.

Următoarea conferință DRC 2025 va fi organizată la Universitatea din Tuzla, iar cea din 2026, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.