Despre bugetarea participativă, la UBB

1 noiembrie 2022

Centrul de Geografie Regională al Facultății de Geografie va relua seria dezbaterilor sub egida „Întâlnirile CGR”. Ediția din luna noiembrie îl va avea invitat pe Adrian Dohotaru, activist civic și politic și cercetător. Dezbaterea este prilejuită și de apariția celui mai recent volum semnat Adrian Dohotaru, „Bugetarea participativă: între emancipare și deturnare”, volum apărut la Presa Universitară Clujeană, în 2022.

Lucrarea este bazată nu doar pe analiza literaturii de specialitate, ci pe zeci de interviuri și observații de teren despre cum se implică cetățenii în viața cetății. Cartea explică ce s-a întâmplat cu propunerile civice inițiale și arată modul superficial de implementare din partea administrațiilor locale a unui proces participativ inovator.

Totodată, prezintă și disputele existente în spațiul românesc cu privire la designul bugetării participative. La final, volumul arată și cum un design de proces în profunzime poate conduce la revenirea mizelor de emancipare cetățenească, așa cum erau în America Latină și în propunerile activiștilor din Europa Centrală și de Est.

Evenimentul se va desfășura în format fizic, vineri, 4 noiembrie 2022, de la ora 10.00, la sediul Centrului de Geografie Regională (str. Clinicilor nr. 5-7, Cluj-Napoca).