10 decembrie 2024
Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza miercuri, 11 decembrie 2024, ora 10:30, o nouă întâlnire din seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale” cu o dezbatere online, cu tema „Traduire les intraduisibles”, susținută de Prof. Barbara Cassin, membră a Academiei Franceze, și Prof. Anca Vasiliu, Doctor Honoris Causa al UBB, în dialog cu Alexander Baumgarten.
Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua miercuri, 11 decembrie 2024, ora 10:30, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale” cu o dezbatere online, cu tema „Traduire les intraduisibles”, susținută de Prof. Barbara Cassin, membră a Academiei Franceze, și Prof. Anca Vasiliu, Doctor Honoris Causa al UBB, în dialog cu Alexander Baumgarten.
Organizatorii acestui eveniment vă propun o discuție filosofică despre importanța diversității lingvistice și provocările pe care le întâmpină, în domeniul filosofiei, orice traducere preocupată de menținerea pluralității și transmiterea, pe calea transpunerii dintr-o limbă în alta, a diferențelor culturale. Aceștia sunt de părere că: „Traducerea ghidată de această intenție, admițând existența unor noduri de intraductibilitate, devine o incursiune în istoria și geografia limbilor și recurge la analiza comparativă nu doar a termenilor, ci a rețelelor conceptuale proprii diferitelor limbi europene”.
Discuția poate fi urmărită live pe pagina de Facebook a Universității Babeș-Bolyai sau pe canalul de YouTube al UBB.
Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și al invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe se desfășoară într-o formă hibridă, încurajând prezența fizică a publicului, transmis ulterior și online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina de Facebook a Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.