Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU), organizează vineri, 11 octombrie 2024, în intervalul orar 12.00-13.30, dezbaterea online „Chiajna din Casa Mușatinilor: de la personalitate istorică la personaj literar”.
Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei internaționale a fetelor (11 octombrie), sub egida IFSGen. Rețeaua pentru cercetarea istoriei femeilor și promovarea studiilor de gen în spațiul românesc. IFSGen este rezultatul parteneriatului dintre Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU), Centrul de Cercetare pentru Identități Teritoriale și Dezvoltare (ITD) din cadrul Facultății de Geografie și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.
Invitata evenimentului este scriitoarea Simona Antonescu, un nume cunoscut în literatura română contemporană, autoarea romanului Chiajna din Casa Mușatinilor (Editura Polirom, Iași, 2023) și a altor lucrări de ficțiune istorică, pentru care a obținut importante premii naționale.
Dezbaterea va fi moderată de conf. univ. dr. Georgeta Fodor (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș) și cerc. șt. II dr. Ligia Boldea (Muzeul Banatului Montan Reșița).
„Evenimentul se adresează tuturor cititorilor cărților de ficțiune istorică, dar nu numai. Vom discuta despre istoria femeilor, despre doamna Chiajna și despre provocările ivite pe parcursul documentării unui subiect inspirat din istorie”, declară organizatorii.
Întâlnirea va avea loc pe platforma Zoom, iar datele de conectare sunt:
https://us06web.zoom.us/j/83622649920?pwd=tbrJNQWVvrSbEs9kLRaFoFtpNCqVuq.1
Meeting ID: 836 2264 9920
Passcode: 186211
(Accesul este gratuit).
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu celmai complex profil academic din țară (prin numărul de programe șicaracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiarăși germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începutăacum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localitățiși 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurileinternaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din celeaproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate șiintegrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fostconfirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele maiprestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primitdistincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.