Dezbaterile Herbstfest găzduite de UBB au abordat subiecte de ultimă actualitate

Provocările unui deceniu de la aderarea României la uniunea Europeană şi influenţele economiei germane asupra celei româneşti au fost dezbătute, în perioada 29- 30 septembrie 2017, la Universitatea Babeş-Bolyai, în prezenţa a doi ambasadori, a doi foşti premieri, a fostului comisar european pentru agricultură şi a altor personalităţi academice şi ale mediului de afaceri din Transilvania şi Germania.

Dezbaterile tematice, desfăşurate în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, au fost organizate în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest 2017, ai cărei organizatori au dorit ca, începând cu această a şasea ediţie, să adauge la deja tradiţionalele activităţi ale Festivalului, un spaţiu de discuţie.

Dezbaterile au fost deschise de către prof. dr. Rudolf Gräf, prorector al UBB și au avut ca scop să aducă mai aproape de agenda publică anumite probleme actuale ale României, precum şi crearea unui loc comun pentru oamenii de afaceri, politicieni, mediul academic şi societatea civilă care să fie propice enunţării unor soluţii.

Desfășurate sub umbrela „Zilelor Clujului German”, cele trei dezbateri tematice i-au avut ca invitaţi pe ambasadorul german Cord Meier-Klodt, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, fostul premier şi comisar european Dacian Cioloș, jurnalistul Moise Guran, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane- AHK, Dragoș Anastasiu şi omul de afaceri clujean Daniel Metz, cărora li s-au adăugat mulţi alţii.

Prima din seria celor patru dezbateri a fost cea dedicată celor „10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”, la care au participat şi prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, fost negociator-şef al României cu UE, primarul municipiului Cluj-Napoca şi fostul premier Emil Boc, precum şi europarlamentarul Daniel Buda. Participanții la eveniment au abordat câteva teme majore, precum: „Calea spre integrare – Care sunt schimbările? Rolul Germaniei și al României și responsabilități în cadrul UE”, sau „25 de ani de parteneriat între România și Germania. Potențial și viziuni de viitor”.

În cea de a doua zi a Herbstfest, Universitatea Babeş-Bolyai a găzduit dezbaterea cu tema „Puterea economică germană și influența acesteia asupra structurii economiei românești”, ocazie cu care au fost abordate subiecte precum evoluția Germaniei spre nivelul de putere economică și de mare exportatoare a lumii, investiții, modele de afaceri și branșe germane în România și ce poate învăța țara noastră pentru a profita mai mult de acestea.

Un subiect important al dialogului româno-german, educaţia, a făcut şi el obiectul uneia dintre dezbateri. În cadrul dezbaterii tematice „Investițiile în Învățământ – Baza dezvoltării economice” s-au ridicat probleme precum: crearea unui drum către inovație şi succes sau ce poate învăța România de la Germania în acest domeniu.

Dezbaterea a fost prezidată de Jürgen Ruprecht, Manager General Robert Bosch, iar printre oaspeți s-au aflat profesorii de la Universitatea Stuttgart, Rainer Gadow și Oliver Riedl, cu o vastă experiență în cercetare și dezvoltare în companiile Audi și Volkswagen, Michael Jaumann, coordonator DAAD- IC București, alături de profesori ai UTCN și UBB Cluj. De asemenea, dna Matilda Soare, reprezentant al AHK România a susținut o prezentare pe tematica structurii învățământului în Germania și România.

Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest este un eveniment organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord – DWNT şi Avalon Events, cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local Cluj-Napoca, al Consiliului Județean Cluj, al Universității Babeș Bolyai și al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane – AHK.