Discuție despre cum intuiția și încrederea se pot pune în practică prin intermediul poeziei, la UBB

Cercul de Poezie Nordică DiktLek, din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează luni, 27 aprilie 2024, de la ora 19.00, pe platforma Zoom, o întâlnire cu poeta debutantă Anna With, din Norvegia.

Aceasta va susține prelegerea intitulată „Øvelser i mottagelighet (om hvordan intuisjon og tiltro kan øves gjennom poesi) – Exerciții de receptivitate” (despre cum intuiția și încrederea se pot pune în practică prin intermediul poeziei).

Născută în 1997 la Oslo, Norvegia, Anna a studiat la Skrivekunstakademiet (Academia de Scriere Creativă) din Bergen și a urmat un curs de Studii Literare la Universitatea din Oslo, fiind licențiată în Creație Literară, în cadrul HDK-Valand – Academia de Artă și Design, din Göteborg, Suedia. După absolvirea studiilor a lucrat ca stagiar la un teatru din Reykjavik, Islanda, urmând stagii de lucru în cadrul programelor de artist-in-residence, în Suedia, Danemarca și Islanda. Fiind preocupată în mod special de poezie și eseu, în scrierile sale face adesea trimiteri la stilul academic și cel beletristic (artistic). În 2024 a debutat ca poet la editura Forlaget Oktober cu volumul de poezii Eplet, Nesten (Mărul, mai degrabă).

În cadrul evenimentului va avea loc un atelier de traducere a poeziei „hukommelsen” („memoria”) selectată din volumul de debut. Atelierul va fi moderat de studenții care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca de Studii Nordice.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.