Echipa Masterului Digital Interactive Arts al UBB participă la Festivalul Ars Electronica

 

„Who owns the Truth?” / „Cine deține adevărul?” este întrebarea care dă titlul celui mai important festival de artă media din lume, Ars Electronica, desfășurat în perioada 6 – 10 septembrie 2023 la Linz (Austria) și la care studenții și cadrele didactice de la masterul Digital Interactive Arts (DIA – https://teatrufilm.ubbcluj.ro/cinema-media-romana/master/digital-interactive-arts/), din cadrul Facultății de Teatru și Film cu un proiect ce caută nu atât răspunsurile, cât provocările pe care le propune întrebarea-generic.

„Reverse Manipulation”, proiectul echipei DIA, vizează una dintre cele mai dezbătute probleme astăzi: manipularea și modurile creative de a o aborda și comenta. Dublul sens al titlului se referă la diferite modalități de a contracara manipularea (prin mass-media/media socială), dar, în același timp, presupune manipularea asumată ca act artistic. De la Inteligență Artificială, la Augmented Reality, la Virtual Reality, la producțiile video, lucrările vorbesc despre relația complicată dintre imagine, imaginație, dialog critic și adevăr.

„Ars Electronica este cel mai vechi și cel mai important festival de artă media din lume, locul în care se lansează cele mai noi direcții și tendințe în arta și tehnologia contemporană. Vom participa în secțiunea Campus, într-un context academic extrem de prestigios, expunând alături de membri ai unor universități precum: University of Chicago (USA), University College London (UK), Bauhaus-Universität Weimar (DE), University of Salzburg (AT), School of the Art Institute of Chicago (US), University of Paris 8 | Vincennes – Saint-Denis (FR), Korea National University of Art (KR), University of Arts Bremen (DE) etc.”, spun reprezentanții echipei UBB.

Echipa este formată din conf. univ. Horea Avram (curator), prof. univ. dr. Rodica Mocan (coordonator proiect), lect. spec. drd. Cristina Pop-Tiron (manager producție, artist), lect. spec. drd. Andra Purdea (artist), Lucia Codreanu (artist), Ana-Maria Bocăniciu (artist), Florin Marc (artist), Toma Bărbulescu (artist).

Detaliile complete ale festivalului pot fi consultate accesând link-ul https://ars.electronica.art/who-owns-the-truth/en/campus/.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe do006Denii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.