Estetica domiciliului obligatoriu. În dialog cu profesorul și scriitorul András Visky, la UBB

15 aprilie 2025

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 17 aprilie 2025, de la ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o discuție intitulată „Estetica domiciliului obligatoriu. În dialog cu profesorul și scriitorul András Visky”.

În cadrul prelegerii profesorul, scriitorul și dramaturgul clujean va vorbi despre experiența gulagului și modul în care aceasta a influențat discursul său estetic și viziunea sa despre teatru.

Ca introducere pentru tema întâlnirii organizatorii declară următoarele: „Prima reflexie conștientă asupra vieții pe care o trăia a avut-o în condițiile gulagului românesc. Spațiul concentraționar, reprezentat de vestitul sat Lătești, a devenit pentru el, mai târziu, un model universal al condiției umane. În această comunitate de strămutați și-a trăit perioada poate cea mai sensibilă a copilăriei, între scriitori, cărturari, oameni politici, ofițeri de rang înalt, diplomați, oameni ai spiritului aparținând multor denominațiuni ale regimului de dinaintea celui de-al doilea război mondial. Aceste personalități, devenite între timp file ale istoriei țării, au constituit pentru copilul András Visky și un model paternal, în condițiile în care, cu ani înainte, tatăl lui dispăruse fără urmă într-una dintre închisorile comuniste. Discursul estetic propus de profesorul Visky, care se predă de altfel la mai multe universități, se rezumă la a considera teatrul un spațiu concentraționar în care ne încarcerăm de bunăvoie, pentru ca mai apoi să fim „eliberați” de ceea ce se produce cu noi și în sinea noastră în timpul spectacolului. Este, de fapt, o încercare de reformulare a catharsisului, al acestui eveniment ce constituie esența fenomenului teatral. Istoria, care prin teatru poate deveni o narațiune comună, nu este numai o moștenire apăsătoare sau un mit, deopotrivă apăsător, al puterii despre cei puternici, rescris cel puțin o dată în viața unei generații, ci un exercițiu de fragilitate, adică un ritual comunitar al redefinirii umanului minim”.

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și al invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, profesor al Universității Babeș-Bolyai, Ministru al Educației, acest program de conferințe se desfășoară într-o formă hibridă, încurajând prezența fizică a publicului, transmis totodată și online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina de Facebook a Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.