Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Acolade. Strauss/ Enescu – Concert și dezbatere din seria UBB Cultural

12 noiembrie, 6:00 pm - 9:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în colaborare cu Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima”, Asociația Culturala Alexandru Fărcaș și Fundația Ana Silvestru, organizează evenimentul „Acolade. Strauss / Enescu”, un concert-dezbatere din seria evenimentelor UBB Cultural.

Evenimentul va avea loc marți, 12 noiembrie 2024, în sala de concerte a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

Universitatea Babeș-Bolyai, prin programul strategic UBB Cultural, promovează expresia artistică, intelectuală și creativă autentică prin articulare directă cu diseminarea cunoașterii în sfera publică. În acest cadru și prin colaborarea cu Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima”, Asociația Culturală Alexandru Fărcaș și Fundația Ana Silvestru, evenimentul din 12 noiembrie conține un concert extraordinar cu ocazia celebrării a 160 ani de la nașterea lui Richard Strauss, precedat de o discuție pe tema “Muzicienii față în față cu tumultul Istoriei”. Veți putea audia lucrări de referință din creația lui Richard Strauss și George Enescu, în interpretarea artiștilor Geani Brad, Petru Burcă, Matvey Demin, Liviu Prunaru și  Ana Silvestru.

Richard Strauss și George Enescu sunt doi dintre puținii mari artiști care au devenit adevărate instituții naționale încă din timpul vieții. Anvergura inatacabilă a celor doi mari compozitori nu a rămas indiferentă lumii politice care, în mod inevitabil, a încercat cu tenacitate să-i confiște sau măcar să se folosească de imensul prestigiu pe care l-au câștigat de-a lungul deceniilor. Discuția pe tema “Muzicienii față în față cu tumultul Istoriei”, cu Ana Silvestru și Dan Coman, moderată de Horea Poenar, va analiza aceste relații între muzică și istorie și de asemenea între creație artistică și valori etice.

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Detalii

Dată:
12 noiembrie
Oră:
6:00 pm - 9:00 pm
Categorii Eveniment:
,