Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Arhive și manuscrise contemporane ale literaturii române. Între „hârtii destinate colectei ecologice” și monumente de istorie culturală, la UBB

04-12-2020, 4:00 pm - 6:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) continuă vineri, 4 decembrie 2020, de la ora 16.00, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de Turnul Croitorilor, cu întâlnirea cu tema „Arhive și manuscrise contemporane ale literaturii române. Între „hârtii destinate colectei ecologice” și monumente de istorie culturală”, susținută de prof. univ. dr. Ioana Bican de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai.

Încă din preajma anului 2005, interesul științific a crescut în ceea ce privește tematica patrimonizării manuscriselor și a arhivelor private, din secolul XX, care trec în domeniul public și care ar trebui să alcătuiască o componentă importantă a culturii noastre materiale. În cadrul întâlnirii vor fi prezentate episoade și realizări semnificative din munca de cercetare în acest domeniu.

Organizat sub egida Institutului STAR-UBB, Studium generale constituie un spațiu de întâlnire interdisciplinar, înlesnind dialogul dintre discipline și angajând Universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea practicilor intelectuale ale universităților tradiționale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu.

Studium generale reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitații acestora, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat in anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe și-a reluat cursul într-o nouă formă, adaptată condițiilor actuale.

Evenimentul va putea fi urmărit live pe canalul de YouTube al UBB și pe Facebook.

 

Detalii

Dată:
04-12-2020
Oră:
4:00 pm - 6:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Loc de desfășurare

Turnul Croitorilor
Strada Baba Novac nr. 2
Cluj-Napoca, Romania
+ Hartă Google