Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și-a asumat, prin programul UBB Goes Green, o direcție strategică privind dezvoltarea sustenabilă, intrând într-o adevărată „paradigmă verde”. Una din misiunile sale se referă la activitățile de educație ecologică a comunității academice și a publicului, precum și de promovare și de implicare activă în ocrotirea naturii și a valorilor legate de diversitatea biologică.
În prezent, UBB are în administrare peste 81 hectare de spații verzi, ceea ce reprezintă circa 10% din zona verde a municipiului Cluj-Napoca (814 ha), Grădina Botanică „Alexandru Borza”, situată în centrul orașului, fiind un adevărat hotspot al biodiversității. Între miile de specii de plante de pe toate meridianele globului, un adevărat tezaur este reprezentat de arbori, mulți dintre ei având vârste și dimensiuni spectaculoase. Între acești se remarcă unele specii autohtone, cum ar fi cel mai bătrân plop (Populus alba) din Județul Cluj sau frasinii seculari (Fraxinus excelsior), precum și unele exotice precum arborele de castraveți (Magnolia acuminata) – unul dintre cele mai viguroase exemplare din Europa. Colecția este întregită de arborii mamut (Sequoiadendron giganteum), arborii pagodelor (Ginkgo biloba), chiparoși de baltă (Taxodium distichum) și mulți alții care așteaptă să fie descoperiți.
Conducerea UBB și reprezentanții Grădinii Botanice „Alexandru Borza” a Universității vor susține joi, 18 noiembrie 2021, un eveniment menit să prezinte și să promoveze strategia UBB Goes Green și „valorile verzi” ale UBB.
Evenimentul la care vor participa rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB pentru calitate, competitivitate, învățământ netradițional, prof. univ. dr. Marko Bálint, directorul Grădinii Botanice a UBB, Mihai Pușcaș, precum și reprezentanți ai Facultății de Biologie și Geologie din cadrul UBB va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a UBB.