Încarc Evenimente

La Cluj se deschide miercuri Contemporar, spațiu dedicat artei contemporane

22 ianuarie, 6:00 pm - 15 februarie, 7:30 pm

21 ianuarie 2025

Miercuri, 22 ianuarie de la ora 18:00 se deschide Contemporar, un spațiu pilot de cercetare, dialog, cunoaștere și expunere, dedicat scenei de artă contemporană din România. Inaugurarea are loc prin vernisajele a două expoziții, „Ziua crește” și „Perspective din punctul zero”, coordonate de Aluvial, respectiv Plastic. Intrarea este liberă.

Inițiat de Centrul Cultural Clujean și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, spațiul este un teren de testare pentru proiectul emblematic Centrul European de Artă Contemporană (ECCA), unul dintre cele mai ambițioase proiecte moștenire ale candidaturii orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii și asumat pe termen lung de Centrul Cultural Clujean. Contemporar va funcționa în incinta Colegiului Academic al UBB Cluj (str. Mihail Kogălniceanu nr. 5, parter, Cluj-Napoca).

Spațiu de explorare pentru scena locală de artă

Clujul visează la un Centru European de Artă Contemporană, iar Contemporar ne duce cu un pas mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv: aici scena locală de artă va putea explora și imagina, în diferite formate, cum ar putea funcționa în viitor o asemenea instituție. Pe termen scurt, Contemporar este benefic scenei locale de artă și publicului ei și prin simplul fapt că oferă comunității un nou spațiu de expunere pentru arta contemporană”, spune directorul executiv al Centrului Cultural Clujean, Ștefan Teișanu.

Contemporar este conceput ca o platformă pentru scena de artă contemporană; va reuni actorii săi și va reflecta asupra dinamicii sale și funcționează ca un program flexibil care va experimenta diferite formate: expoziții, dezbateri, ateliere, evenimente, însoțite de o componentă de mediere. Prima dezbatere va avea loc joi, 23 ianuarie, de la ora 17:00 și aduce în discuție relația dintre educație și arta contemporană.

Contemporar reprezintă, pentru UBB, un element-cheie dintr-un ecosistem prin care Universitatea facilitează articularea între domenii de cunoaștere, între cercetare, știință și creația artistică într-un orizont incluziv, de gândire critică și valori democratice”, afirmă Horea Poenar, Prorector UBB responsabil cu componenta socio-culturală.

Programul Contemporar este coordonat, prin rotație, de un curator invitat de Centrul Cultural Clujean, care va lucra cu artiștii locali, va implica actori cheie ai scenei și va activa teme și formate care construiesc treptat atât un discurs, cât și o practică a viitoarei construcții instituționale. Prima parte a programului este realizat cu contribuția curatorială a Asociației Young Actions and Abstractions.

„Ziua crește” și „Perspective din punctul zero”

Primele două expoziții – „Ziua crește” și „Perspective din punctul zero” – vor putea fi vizitate la Contemporar până în 15 februarie, de marți până sâmbătă între orele 15:00 – 19:00.

„Perspective din punctul zero” propune o interacțiune cu lucrările de artă la nivelul percepției copiilor, valorificând franchețea și libertatea reacțiilor lor, bazate pe o percepție pură, nealterată de convențiile și raționalizarea adulților.

Expun artiștii Norbert Costin, Lucia Ghegu și următorii artiști din colecția Mircea Pinte: Geta Brătescu, Mircea Cantor, Adela Giurgiu, Cantemir Hauși, Hortensia Mi Kafchin, Iosif Király, István Lászlo, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Șerban Savu.

Expoziția este organizată de Plastic, un spațiu de artă din Cluj inițiat în strânsă legătură cu colecția de artă Mircea Pinte, văzută ca un organism dinamic al cărui scop este de a genera un dialog cu alte lucrări de artă contemporană și publicuri diverse.

Echipa Plastic: Norbert Costin, Lucia Ghegu, Ciprian Mureșan, Mircea Pinte, Cristi Pogăcean, Șerban Savu.

Cea de-a doua expoziție deschisă de miercuri este „Ziua crește”, coordonată de galeria Aluvial, este imaginată ca o meditație stârnită de realitatea anotimpului în care ne aflăm.

Expoziția este o întoarcere spre rădăcini, de căutarea în timp, spațiu și diversitate a valorilor latente. Punerea laolaltă a operelor de artă și obiectelor de altă natură (documentară, științifică, literară, etnografică etc), așadar o abordare transdisciplinară, este specifică modului de colecționare Aluvial.

Expun artiștii Alexandru Antik Sándor, Autori anonimi, Dragoș Bădiță, Bede Kincső, Ștefan Bertalan, Dan Beudean, Botár Edit, Ana Botezatu, Victor Ciato, Maria Ciupe, Gheorghe Codrea, Giulia Crețulescu, Csapody Vera, Enric Fort Ballester, Ferenczy Noémi, Gábor Lali, Adrian Ganea, Eugen Gâscă, Hajós Imre, Kovács Zoltán, Kusztos Endre, Thea Lazăr, Egon Marc Lövith, Florin Maxa, Ciprian Mureșan, Nagy Albert, Gellu Naum, Marcel Olinescu, Adriana Popescu, Abel Rad, Laurențiu Ruță, Șerban Savu, Simon Starling, Nichita Stănescu, Virgil Svințiu, Titu Toncian, Ion Vlasiu, Vremir Mátyás & fotografii de Emmanuel de Martonne, fotografii din „Muzeul Armenesc”, colecția de cărți ilustrate.

Curator: Székely Sebestyén. Echipa Aluvial: Andreea Cărăușu, Domokos Ferenc, Ladó Ágota, Vécsei Hunor.

Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 –2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Obiectivele proiectului sunt:

  • dezvoltarea și prezentarea unui program de artă contemporană cuprinzând 3 expoziții și 3 discuții publice, în perioada noiembrie 2024 – februarie 2025.
  • stimularea colaborării și coproducției bilaterale, prin implicarea unui artist din România și a unuia din Norvegia într-o rezidență artistică, cu durata de o săptămână.
  • consolidarea cooperării internaționale prin participarea a doi profesioniști culturali din România și unul din Norvegia, printr-o vizită de schimb de experiență în Norvegia.

Valoarea totală a finanțării este de 621.946,21 lei, adică echivalentul a 124.979,14 euro. Valoarea totală a sprijinului nerambursabil din Granturi SEE și Norvegiene este de 100%. Proiectul se desfășoară în perioada 28 octombrie 2024 – 28 februarie 2025.

Despre Granturile SEE și Norvegiene

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.

Despre Programul RO-CULTURA

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

 

Detalii

Începe:
22 ianuarie, 6:00 pm
Se termină:
15 februarie, 7:30 pm
Categorii Eveniment:
,

Loc de desfășurare

Clubul Colegiului Academic
str. Em. De Martonne, nr.1 Romania + Hartă Google