Încarc Evenimente

Laboratorul ENGAGE-UBB, creat și inaugurat prin PNRR

22 octombrie, 2:30 pm - 6:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) inaugureză marți, 22 octombrie 2024, laboratorul ENGAGE, primul laborator din România specializat în geochimia fluidelor, studiind principalele gaze cu efect de seră, responsabile pentru amplificarea modificărilor climatice și gaze ce constituie surse de energie.

Realizarea Laboratorului ENGAGE (ENvironmental GAs GEochemistry) este unul dintre obiectivele principale ale proiectului Building research and know-how on ENvironmental GAs GEochemistry in Romania – Consolidarea cercetării și a cunoștințelor în geochimia ambientală a gazelor în România (ENGAGE)”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2023-2025 (https://engage.granturi.ubbcluj.ro/) .

Laboratorul deține capacități de analiză a gazelor naturale, incluzând aici hidrocarburi gazoase (metan, etan, propan, butan), dioxid de carbon, hidrogen, azot, heliu, oxigen, hidrogen, sulfurat, ce provin din sisteme naturale sau din activitatea umană și cuprinde o serie de instrumente performante, de ultimă generație, (https://engage.granturi.ubbcluj.ro/facilities/), capabile să detecteze și să măsoare concentrația gazelor în aer, sol, roci, ape de suprafață și subterane. O atenție deosebită este acordată metanului și hidrogenului, doi compuși cheie pentru studiul emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv al resurselor energetice alternative.

La nivel european, România deține cele mai multe locații cu emisii naturale de gaze, în principal metan și dioxid de carbon, existând perspective reale pentru identificarea unor resurse de hidrogen natural. Pe de altă parte, la nivel național, expertiza și capacitățile analitice necesare pentru a studia astfel de structuri sunt limitate. Proiectul ENGAGE a creat un laborator modern utilat și o echipă profesionistă, dedicată cercetării inovative și consultanței în domeniul geochimiei gazelor. Laboratorul ENGAGE, în ansamblul său, este unic în România la momentul actual.

Detalii

Dată:
22 octombrie
Oră:
2:30 pm - 6:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Loc de desfășurare

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului
str. Fantanele nr. 30
Cluj-Napoca, 34000 Romania
+ Hartă Google