Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Prelegerea „Metalele din noi (bio-anorganica)”, organizată online la UBB

29-04-2021, 4:00 pm - 6:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va continua joi, 29 aprilie 2021, de la ora 16.00, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Metalele din noi (bio-anorganica)”, susținută de prof. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu (Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică).

Tema din această săptămână va atinge puncte precum: acțiunea metalelor în organismele vii, fierul din sânge, potasiul și sodiul din neuroni, aluminiul din vaccinuri, platina din tratamentele anti-cancer, suplimente alimentare, stres oxidativ, biomateriale sau organe artificiale.  dar se va opri și asupra definiției ironice a acestuia ca „tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte”.

*    *    *

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu.

Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității.

Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina de Facebook a UBB (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Detalii

Dată:
29-04-2021
Oră:
4:00 pm - 6:00 pm
Eveniment Categories:
,
Etichete Eveniment:
, , , , ,