Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Prima ediție a conferinței „Stările generale ale Filosofiei”, organizată la UBB

31-03-2023, 9:00 am - 02-04-2023, 6:00 pm

Departamentul de Filosofie și Centrul de Filosofie Aplicată din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează prima ediție a conferinței „Stările generale ale Filosofiei”.

Evenimentul va avea loc în perioada 31 martie2 aprilie 2023 și va reuni la Cluj-Napoca profesori, cercetători, studenți din marile centre universitare românești, îndeosebi de la facultățile de Filosofie din București, Cluj, Iași și Timișoara, dar și din licee din alte orașe ale țării.

Obiectivul principal al acestei întâlniri constă în lansarea unei dezbateri naționale cu privire la situația filosofiei în România, înțeleasă ca profesie, ca domeniu de studiu și de cercetare, ca materie de reflecție și instrument de înțelegere a devenirilor lumii actuale. Participanții vor discuta despre valoarea cercetării în filosofie, dar și despre ce anume se predă din filosofie în școlile românești. Despre poziția amenințată a Filosofiei printre disciplinele școlare și cele academice și despre prejudecățile sociale din jurul ei, dar și despre  popularizarea mediatică pe platforme digitale și rețele sociale a filosofiei, despre importanța gândirii critice și despre nevoia reabilitării dialogului rațional și argumentat în societate.

Totodată, vor mai fi puse în discuție perspectivele de carieră după absolvirea Filosofiei, în special cele care privesc consilierea filosofică și se va discuta despre posibilitatea înființării sau reînființării unei Societăți române de Filosofie care să apere drepturile membrilor comunității de filosofi din România și să-i reprezinte în dialogul cu instituțiile statului.

În cadrul evenimentului va fi organizat un concurs de dezbateri între echipe de studenți din cele patru facultăți de Filosofie din țară (București, Cluj, Iași, Timișoara) pe teme precum provocările societății contemporane.

Lucrările întâlnirii se vor desfășura în Clădirea Centrală a UBB (str. M. Kogălniceanu nr. 1).

Stările generale ale Filosofiei este un eveniment periodic, care se va desfășura semestrial, în alternanță, în centrele universitare care găzduiesc facultăți de Filosofie.

Manifestarea va beneficia de suportul mai multor edituri care au publicat în ultimii ani importante lucrări de filosofie (Editura Trei, Editura Idea, Editura Tact și Wens Tour). Acest eveniment se va bucura şi de sprijinul unor parteneri media din mass-media locală şi naţională (Radio România Cultural, TVR Cluj, Radio România Cluj, NCN, ViaCluj TV).

Detalii

Începe:
31-03-2023, 9:00 am
Se termină:
02-04-2023, 6:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Loc de desfășurare

Facultatea de Istorie și Filosofie, sala L. Blaga
str. M. Kogălniceanu nr. 1
Cluj-Napoca, Romania
+ Hartă Google