Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, organizează în perioada 9-14 iulie 2018, la Cluj, şcoala de vară cu tema „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, ediţia a XIV-a.
Proiectul le este dedicat profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, cărora intenționează să le ofere cadrul potrivit accesării ultimelor achiziţii privind atât cercetarea ştiinţifică, cât şi metodica predării istoriei în România.
De asemenea, şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre problemelor cu care se confruntă în predarea istoriei românilor în ţările de provenienţă. Această manifestare este animată de intenția de a veni în sprijinul profesorilor români de istorie care activează în comunitățile românești din statele din jurul României, în sensul păstrării identității naționale.
Școala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai și cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Finanțator principal este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
Deschiderea oficială a școlii de vară va avea loc marți, 10 iulie 2018, începând cu ora 09.30, în Aula Magna a Universității Babeș Bolyai.
În cadrul deschiderii vor lua cuvântul: acad. prof. univ. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai și președintele Academiei Române, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Mons. Călin Bot, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, acad. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității Babeș-Bolyai și director al Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române.
Evenimentul va fi urmat de o serie de prelegeri pe tema Marii Uniri din 1918.
Programul acestei ediții a școlii de vară (Program Școala de vară 2018 Cluj) cuprinde conferințe dedicate Centenarului, susținute de specialiști reputați din Cluj, Republica Moldova și Ucraina, excursii la obiective culturale din Județul Cluj și activități cu caracter didactico-aplicativ organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.