Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Recital de Pian, organizat în cadrul Congresului „ARA at the Great Union Centenary”, desfășurat la UBB

24-05-2018, 6:30 pm - 7:30 pm

Universitatea Babeș-Bolyai vă invită joi, 24 mai 2018, la un Recital de Pian, organizat in cadrul Congresului „ARA at the Great Union Centenary”, editia a 42-a. Evenimentul se va desfășura în Auditorium Maximum, de la ora 18.30.

Pianistul Botond Szöcs, în vârstă de 22 de ani, s-a făcut remarcat în lumea muzicală graţie temperamentului energic inconfundabil, potenţat de intensitatea trăirilor artistice şi manifestat prin forţa persuasivă a interpretării. Student la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, la clasa prof. univ. dr. Stela Drăgulin, Botond a participat la concursuri naţionale şi internaţionale. După câştigarea a peste 12 premii I, cea mai recentă recunoaștere,  obţinută în 2017, este Premiul de Excelență în Muzică al Academiei Americano-Române pentru Ştiinţe şi Arte pentru cel mai bun interpret  în calitate de solist, membru al unui ansamblu de muzică de cameră sau acompaniator. (American Romanian Academy for Arts and Sciences  Music Award for ExcellenceThe Best Concert Performer as a Soloist, Member of a Chamber Music Ensemble and Accompanist.)

Debutul solistic, la doar 17 ani, în compania orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, a fost urmat de noi apariții concertante alături de orchestrele simfonice din țară. În repertoriul solistului au pătruns rapid piese de rezistență ale genului, lucrări concertistice de W.A.Mozart, L.van Beethoven, E. Grieg, F. Liszt, R. Schumann, F. Chopin, S. Rachmaninov şi W. Lutosławski. Preocupat deopotrivǎ de muzica de cameră, Botond a susţinut, în perioada 2015-2016, integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Mozart şi Beethoven. Impresionat de prestația artistică a pianistului, partenerul său din cadrul integralei beethoveniene, violonistul Peter Rosemberg (prim concert-maestru al Bamberger Symphoniker, Germania), a afirmat elogios: „tânărul pianist Botond Szöcs continuă pleiada de mari talente din clasa celebrului pedagog al pianului, Stela Drăgulin. Are un temperament eruptiv şi pasionat, însă sesizează şi realizează aspectele poetice ale muzicii. Are o tehnică foarte dezvoltată şi sigură, dar întotdeauna subordonată conţinutului muzical.” lncepând cu  anul 2017 a început  seria recitalurilor axate pe repertoriul pentru două piane şi al cvintetelor cu pian.

Momente notabile în ascensiunea pianistică a lui Botond sunt și apariţiile sale cu programe de recital în țară și peste hotare, între care amintim turneele din Marea Britanie, Italia, Ungaria, Germania şi Vietnam. In toate acestea, prestaţia sa artistică a fost considerată un succes, captivând audienţa cu o „performanţă electrizanta, zguduitor de profundă.” (Comunicat de presă) şi lăudat  fiind de critica de specialitate.

Interesat de dublarea interpretării printr-o activitate ştiinţifică susţinută, Botond Szöcs a participat la diverse manifestări de sesiuni studenţeşti unde s-a remarcat atât prin prezentarea de postere cât şi prin lucrări de analiză a muzicii. Lucrările sale publicate în 2017 în Buletinul Universităţii Transilvania din Braşov i-au adus două premii I, precum şi premiul de Cea mai bună lucrare studenţească a Facultăţii de Muzică.

 

Detalii

Dată:
24-05-2018
Oră:
6:30 pm - 7:30 pm
Categorii Eveniment:
,

Loc de desfășurare

Auditorium Maximum
str. Mihail Kogălniceanu nr. 5
Cluj-Napoca, Romania