Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Săptămâna accesului deschis la UBB (21-27 octombrie 2024)

23-10-2024, 2:00 pm - 25-10-2024, 7:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) marchează săptămâna internațională a accesului deschis (open access) la știință (https://www.openaccessweek.org) prin patru acțiuni organizate cu sprijinul Oficiului pentru Știință Deschisă (https://csu.centre.ubbcluj.ro/news/):

  • Miercuri 23 octombrie, între orele 14.00 și 16.00 – Sesiune de instruire a studenților UBB în editarea paginilor Wikipedia în limba română referitoare la acces deschis și știință deschisă (hibrid, cu pre-înregistrare).
  • Vineri 25 octombrie, ora 13.00 – Ședință deschisă, în format hibrid, a Consiliului Științific al UBB, pentru a consulta comunitatea și a dezbate impactul conceptului de Acces Deschis în stiință și mai ales care ar fi măsurile concrete de atingere a obiectivului UBB, formulat in Strategia UBB pentru Știința Deschisă – 100% Diamond/Platinum Open Access.
  • Vineri 25 octombrie, ora 16.00 – Atelier de familiarizare a doctoranzilor în Istorie și Filosofie cu practicile accesului deschis (on site).
    • Atelierul este dedicat doctoranzilor, dar și cadrelor didactice de la școlile doctorale ale Facultății de Istorie și Filosofie și va cuprinde o prezentare introductivă extinsă despre ce înseamnă, teoretic și mai ales practic, „open access”, urmată de scurte exerciții. Prezentarea va include și referiri la accesarea bazelor de date cu literatură științifică, dar mai ales o detaliere a aspectelor practice legate de: recunoașterea diferitelor tipuri de acces deschis, licențierea de tip Creative Commons (deja utilizată de seriile Studia UBB, dar cu o aplicabilitate mult mai extinsă), identificarea periodicelor cu acces deschis, acoperirea taxelor de publicare în reviste internaționale (Article Processing Charges) prin intermediul Acordurilor Transformative și identificarea și recunoașterea publicațiilor de tip „Predatory” pentru a evita plata unor taxe de publicare, uneori consistente, către reviste cu o reputație și un impact îndoielnice.
  • Vineri 25 octombrie, între orele 17.30 și 19.00 – Science Café „Capcanele aerului pe care îl respirăm: radonul” (on site).

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis, un eveniment global care intră acum în cel de-al șaptesprezecelea an, este o oportunitate pentru susținătorii open access de a comunica beneficiile potențiale ale accesului deschis, a împărtăși ceea ce au învățat cu colegii și a ajuta la inspirarea unei participări mai largi pentru a ajuta la transformarea accesului deschis într-o nouă normă în bursă și cercetare.

Instituțiile de finanțare a cercetării la nivel UE pretind beneficiarilor finanțărilor să publice rezultatele cercetărilor doar în regim de „Acces Deschis” (Open Access). În prezent, aproximativ 80% din articolele științifice din România apar în reviste care oferă cititorilor acces liber, dar taxează autorii. Asemenea taxe pun presiune pe bugetele universităților și ridică probleme de etică, iar obiectivul asumat de UBB prin Strategia pentru Știința Deschisă este „Open Access” în proporție de 100%, dar numai în varianta în care autorilor nu li se solicită taxe pentru publicarea articolelor.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Detalii

Începe:
23-10-2024, 2:00 pm
Se termină:
25-10-2024, 7:00 pm
Categorii Eveniment:
,