Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

UBB începe anul universitar 2024-2025 ca o universitate românească de referință europeană

30-09-2024, 2:00 pm - 4:00 pm


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB –https://www.ubbcluj.ro/ro/) începe și anul universitar 2024-2025 ca cea mai mare, cea mai veche, cea mai complexă și cea mai performantă comunitate academică din România în clasamentele internaționale, cu impact european și vizibilă internațional.

  • Comunitate: La admiterea din acest an au fost acceptați la nivel licență și master aproximativ 16.800 noi studenți și aproximativ 400 de noi doctoranzi – în creștere față de anul trecut -, ceea ce creează o comunitate academică de aproximativ 55.000 persoane, cu unități academice în 15 localități din 12 județe. Un număr de aproximativ 750 de studenți internaționali și-au depus de asemenea dosarele de înscriere la UBB (tot în creștere față de anul trecut). În acest context, rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David arată că „UBB, ca instituție publică, își face datoria pentru țară, și anume de a fi o universitate incluzivă. Ca universitate istorică este însă angajată și pe drumul excelenței academice, asimilând astfel modelul european de “excelență incluzivă”. Pentru a implementa însă eficient acest model așteptăm și sprijinul mai consistent al autorităților, pe linia infrastructurii (mai ales locuri de cazare pentru studenți) și a finanțării academice!”
  • Istorie: Pentru a onora începutul universității ca Academia/Universitas Claudiopolitana (1581), un grup de cercetători condus de academician Ioan Bucur, profesor emerit al UBB, a atribuit numele „Claudiopolitana” unei specii noi de alge calcaroase, demers confirmat într-o lucrare publicată recent în Micropalentology (vol.70, nr. 5, din 2024). Prof univ. dr. psih. Daniel David, rectorul UBB, declară: „Claudiopolis era numele medieval al orașului Cluj, derivat probabil din latinizarea vechiului nume german Klausenburg, care a fost asociat instituției universitare din oraș, prima instituție universitară de pe teritoriul actual al țării. Mă bucur că specialiștii UBB au marcat acest lucru și în această versiune specifică unor științe din UBB!”
  • Complexitate: Profilul multicultural (cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană) și multiconfesional (cu patru facultăți de teologie creștină, un institut complex de studii iudaice, alături de institute/centre în care se studiază și aspecte culturale ale celorlalte religii majore ale lumii) al UBB o menține ca cea mai complexă universitate europeană sub acest indicator, cum au remarcat comisarii europeni aflați în vizită la UBB. În plus, considerând mai multe niveluri academice, UBB este astăzi o universitate profund comprehensivă, acoperind prin noile școli de știință/academice (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/) toate domenii principale legate de arte, științe umaniste, științe sociale, științe ale naturii, științe ale vieții și biomedicale (ale sănătății), precum și de inginerie-tehnologie. Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul UBB, punctează că „susținerea domeniilor academice tradiționale ale UBB și a specializărilor noi în cadrul acestora (ex. inteligență artificială, științe cognitive) sau cu concursul acestora (ex. specializarea nouă de muzică), alături de dezvoltarea componentei de inginerie-tehnologie (printr-o facultate nouă de inginerie și noi programe de profil) și adăugarea unei componente biomedicale (https://ubbmed.ubbcluj.ro/) au constituit repere ale mandatelor mele de rector al UBB, ceea ce transformă UBB într-o universitate comprehensivă după modelul celor mai bune practici internaționale.
  • Performanță: UBB a fost reconfirmată de ministerul de specialitate ca prima universitate a țării în metarankingul din 2024, cele mai bune poziții fiind cele din clasamentul britanic (781-790 – QS) și cel american (755 – US News), ocupând poziția a 14 în Europa de Est. De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. UBB este membră GUILD (https://www.the-guild.eu/), organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată (world-class/reseach-intensive), și membră a universității europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/). De asemenea, UBB se implică activ în mai multe organizații ale universităților internaționale (EUA, S-Group, AUF etc.), Danube Rector Conference (https://www.drc-danube.org/)fiind una strategică, luând în considerare rolul ecosistemului Dunării pentru țară și Europa.
  • Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) marchează în 2024 împlinirea a 100 de ani de la inițierea cercetărilor arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale vestigiilor romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. D. M. Teodorescu, profesor al nou înființatei Universități românești, a realizat în anul 1924 o serie de săpături la Grădiștea de Munte (Sarmizegetusa Regia) și la Costești-Cetățuie, iar Constantin Daicoviciu – la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Timp de un veac, demersul lor a fost continuat, iar cercetările întreprinse de arheologii clujeni, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, ai Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, ai Institutului de Arheologie și Istoria Artei au avut un rol decisiv în descoperirea și protejarea unora dintre cele mai importate vestigii ale antichității europene: Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Bănița, Căpâlna), respectiv Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Datorită contribuției substanțiale a Universității, Cetățile Daciceau fost incluse, în anul 1999, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar în 2024, Limes-ul provinciei romane Dacia a fost recunoscut ca parte a aceluiași Patrimoniu Mondial.  Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul UBB, subliniază că „UBB este singura universitate din România care coordonează academic două situri arheologice aflate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de o importanță capitală pentru istoria românilor și a spațiului est-european. Și dacă doar aceste două situri arheologice și descoperirile legate de ele ar fi fost singura contribuție academică a UBB în istoria sa – Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa –, ar fi fost de ajuns pentru a-și justifica existența academică pentru țară!”

  Ceremonia de începere a anului universitar 2024-2025 va avea loc în data de 30 septembrie 2024, ora 14.00, în Aula Magna a UBB, după următorul program:

  1. Intonarea imnului național și a imnului academic (Gaudeamus Igitur)
  2. Discursul rectorului UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David
  3. Mesajul prefectului studenților
  4. Mesajul organizațiilor internaționale majore din care face parte UBB (GUILD/EUTOPIA/DRC)
  5. Cuvântul invitatului special, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice, domnul Alexandru Bologa (absolvent UBB și invitat la ceremonie alături de antrenorul său)
  6. Moment aniversar (discurs) – UBB, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, organizează și o expoziție temporară cu două componente: indoor(în incinta clădirii centrale a UBB, în fața Aulei Magna) și outdoor (pe spațiul pietonal din fața clădirii centrale a UBB), marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la inițierea cercetărilor arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale vestigiilor romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
  7. Concluziile rectorului UBB
  8. Vizionarea „Filmului UBB”
  9. Discuții și Cocktail de protocol – Casa Universitarilor (Piramida UBB)

Până la Gaudeamus Igitur, să ne pregătim de noul an universitar al UBB bucurându-ne de toamna clujeană prin De Juventutehttps://www.youtube.com/watch?v=BpZZGIOQmyM.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

 

Detalii

Dată:
30-09-2024
Oră:
2:00 pm - 4:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Loc de desfășurare

Universitatea Babeș-Bolyai
Vezi site-ul web Loc de desfășurare